"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Hyvinvointiyhteiskunnassa olemme tietoisia ympäristön suojelusta, mutta onko tietoisuus riittävää tänä päivänä, kun on matkustusta Aurinkokuntaan ja satelliitteja lähetetään avaruuteen harva se päivä. Romuksi luokitellaan lähes kaikki, jotka ihminen toiminnallaan jättää maapalloa kiertämään tai jonnekin Aurinkokuntaan tai jopa sen ulkopuolelle. Tavallisimmat ovat rikkinäiset satelliitit ja kantorakettien osat mutta ongelmia aiheuttaa jopa jätteet avaruusasemalta, kadonneet työkalut ja pienet maalihiukkasetkin; romu aiheuttaa törmäysvaaran radoillaan kulkeville avaruusasemille ja satelliiteille jopa pienten hiukkasten aiheuttama ongelma on huomattava, kun puhutaan suurista nopeuksista, jolla törmäys tapahtuu. Euroopan avaruusjärjestö on arvioinut, että kiertoradoilla on jopa 30000 enemmän kuin kymmenen centin kokoisia ja sitä pienempiä yli 750 000 kpl ja sitä pienempiä 166 miljoonaa. Törmäysvaara on paha, kun kyseessä niin kalliit laitteet satelliitit puhumattakaan jos se tapahtuu miehitettyyn avaruusasemaan.
Ongelma voi olla varsin pitkäaikainen, romu voi pyöriä avaruudessa kymmeniä tuhansia vuosia, onneksi avaruuden puhdistamiseen tehdään jo töitä ja onnistumisiakin on ja tutkimustyötä, kuinka ratkaista ongelma tehdään ympäri maailmaa - onneksi.
Enemmän itseäni huolestuttaa suuremmat asiat, jos sodankäynnin seurauksena ydinohjuksia tai muita ohjuksia lentäisi ulkoavaruuteen tai Aurinkokuntaan niin, että ne aiheuttaisivat törmäyksellä isompiakin ongelmia tälle alueelle - poikkeamia kiertoradoille. Minusta vastuu ympäristön suojelukasvatuksesta pitäisi ulottaa Aurinkokuntaan, se kuitenkin vaikuttaa meidän omaan tulevaisuuteen. Tällaisena aikana, kun jännitys on kasvanut kolmen suuren ydinasevaltion välillä, kuin pienempienkin valtioiden tarve näyttää lihaksiaan asiassa tuntematta ehkä vastuuta sillä alueella riittävästi. Minusta pitäisi suhtautua äärimmäisellä huolellisuudella, kuinka mediassa kärjistetään ydinasevaltioiden politiikkaa ja maiden johtajia, ettei pelottavia asioita tapahtuisi Maapallon päällä kuin omassa Aurinkokunnassamme.
Avaruusromua on jo yli 5 miljoonaa kiloa
Joka viikko tapahtuu 13 000 läheltä piti tilannetta
Vuonna 1958 laukaistu Vanguard 1.kiertää Maata romuna vuoteen 2248 saakka.
Bussin kokoinen Envisat-satelliitti törmää varmasti toiseen satelliittiin 200 vuoden aikana.
Lähde Wikipedia, Tekniikka ja Talous 28.02.2018
Arja Kolehmainen 03.03.2019 Fuengirola
Live kuvaa avaruudesta miten maa näkyy
Tähden lähiohitus
Tähden lähiohitus potkaisi planeetan uudelle radalle – samoin on voinut käydä aurinkokunnassakin, artikkeli lehdestä Tähdet ja avaruus; Sakari Nummela 1.3.2019