"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Valtavia hyökyaaltoja turvallisuuspolitiikassa käsitellään Euroopassa, kun NATO, Yhdysvallat ja EU pyrkivät tasapainoilemaan rauhan ja sodan välissä. Toivomme varmaan kaikki, että lännen pyrkimykset saavuttaa rauha onnistuisi.
Tuntuu siltä, että näiden asioiden ymmärtäminen liittyy jollain lailla 1990 luvun tapahtumiin Neuvostoliitossa, ikäänkuin jälkimainingit vielä vaikuttavat yrittäen pitää tilannetta entisenlaisena. Tapahtumat olivat järisyttäviä 1990 luvun taitteessa, kun suuri imperiumi ensin vapisi liitoksissaan, kun kaikki mikä piti sitä koossa murtui. Asiat eivät tapahtuneet hetkessä, vaan tapahtumien virta kulki hiljaisena pari vuosikymmentä talouden tukipilarien romahtaessa ja alistettujen valloitettujen valtioiden halutessa seistä omillaan ja rakentaa uutta Eurooppaa. Silloin Suomikin oli monen ristitulen välissä, pitkään harjoitettu idänkauppa oli vahva perusta taloudelle, kauan voimassa ollut YYA-sopimus oli luonut puitteet turvallisuuspolitiikalle ja siitä luopuminen ei käynyt suomalaisille politiikoillekaan helposti.
Kun Neuvostoliitto hajosi, sysäsi se Suomenkin jyrkänteen reunalle, mutta jos tuota tapahtumaa ei olisi ollut, ei Suomessakaan elämä olisi ollut nykyisenlaista. Minusta tuntuu vain siltä, että jos ymmärtää tapahtumia tuolloin, niin voisi ymmärtää, mitä tapahtuu nyt Ukrainalle, joka halusi valita demokraattisemman ja länsimaisemman arvomaailman. Arvojen uusiutuminen ei tapahtu hetkessä, samoin ongelmat korruptiossa ja vanhoissa toimintamalleissa, on tapahtumassa kaksi suurta muutosta; Venäjän käsityksessä Ukrainan tiestä ja Venäjän sisäisestä turvallisuusjärjestelmästä ja Ukrainan käsityksestä omasta identiteetistä - kaksi vaikeaa järistystä yhtäaikaa.
Luin kirjan tuon 1990 luvun kriiseistä Suomessa, Neuvostoliitossa ja siitä, kuinka löysimme uuden tien hakiessamme Euroopan yhteisön jäseneksi, sekin vaihe kesti vuosia ja EU:hun liittymiseen ei uskottu viime metreillekään, ennenkuin tapahtumat ohjasivat siihen ja yhtäkkiä poliittinen järjestelmä suostuikin eurooppalaiseen integraatioon. Kirja käsitteli tuon ajan kriisiytymistä hallitusti Suomen pääministerin kokemuksen kautta, onneksi hän ohjautui tehtävään, kun hänen vanhat verkostot Neuvostoliitossa ja Euroopassa auttoivat ymmärtämään ja hahmottamaan asioita ja suhtautumaan tuoreesti järkevään talouspolitiikkaan suurten haasteiden keskellä. Jotenkin tuntuu, että nuo tilanteet ovat sidoksissa tämän päivän tapahtumiin niin täällä Suomessa kuin naapurimaassa Venäjällä. Kirja on tietoteos niistä tapahtumista ja auttavat paremmin ymmärtämään tätä päivää.
Arja Kolehmainen 25. 01.2022 Fuengirola
Lähde: 1991 Mustien joutsenten vuosi; Esko Aho