www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


Luonnonilmiön ennustaminen korkeakulttuureissa

Muistan isäni tarinoineen siitä, kuinka toiset voivat ansaita toimeentuloaan, hän kertoi tutkimusmatkailijasta, joka tutustui luonnonkansoihin ja päättikin jäädä sinne hallitsijaksi; hän keksi keinon, jolla tehdä vaikutus. Hän tiesi, että olisi tulossa auringonpimennys ja kertoi asukkaille siitä, että pitäisi varautua nyt pahimman varalle, jotta aurinko ei katoaisi. Asukkaat katselivat ihmeissään, mutta eivät häntä uskoneet; kuinka ollakaan, kun tuo pimennys tuli,  asukkaat pelästyivät suunnattomasti ja pyysivät miestä palauttamaan auringon, johon hän sanoi, että olkoon menneeksi, jos saan asunnon ja tarvitsemani asiat. Asukkaat suostuivat kaikkeen mahdolliseen ja niin mies oli ratkaissut sen hetkisen toimeentulo-ongelmansa ja myös tulevaisuudessa, koska pystyi etuajassa selvittämään miksi tulevina vuosina aurinko mahdollisesti jälleen piiloutuu.  Ja niin  aurinko taas  levitti siunaavan valonsa kaikkialle.

Auringonpimennys on vaikuttava ilmiö edelleen, kun keskellä päivää tulee yhtäkkiä hämärää, linnut hiljenevät ja kaikki näyttää oudolta, vaikka tiedämme mistä on kyse. Auringonpimennys ilmiönä tapahtuu, kun kuu tulee maan ja auringon väliin siten, että kaikki kolme ovat samalla suoralla, kuu peittää auringon suhteessa maahan. Auringonpimennys on ollut tärkeä hetki tietää aikaisemmin hallitsijoille, sillä sen uskottiin aiheuttavan pahaa tai huonoja aikoja. Siksi papit tai tähtitieteilijät tarkkailivat taivasta laittaen eri tapahtumia muistiin aina 1900 eaa lähtien. Täydellinen auringonpimennys nähtiin viimeksi Chilessä 2.7.2019;  seuraava Suomessa oleva auringonpimennys on 16.10.2126 linjalla Vaasa-Kouvola.(Tieteen Kuvalehti) Wikipedian mukaan kun kuu on riittävän lähellä Maata ja kulkee riittävän keskellä Maan ja Auringon välistä suoraa, se peittää koko Auringon ja tapahtuu täydellinen auringon pimennys, joka kestää 7 minuuttia, auringonpimennys voi tapahtua vain uudenkuun aikana, jolloin Kuu on Auringon suunnassa. Pimennykset tapahtuvat usein 1-3 pimennyksen sarjoina, vuodessa on usein kaksi tai kolme 173 vuorokauden välein toistuvaa pimennysjaksoa, koska Kuun vaiheet aikaistuvat runsaan kymmenen vuorokautta vuodessa ja Kuun ratataso kiertyy, pimennyssykli muuttuu vuosittain. Sekä Auringon- että Kuun pimennykset tapahtuvat samanlaisina Saros-jakson välein, joka kestää 18 vuotta ja 11.3 päivää ja alue, jossa pimennys näkyy täydellisenä, ei satu saman jakson aikana samalle pituuspiirille, kertoo  wikipedia

Saros jakson ennustivat jo muinaiset Kaldealaiset, sumerilaisten perillisiä Babyloniassa 1000-500 eaa ja sen mukaan kreikkalainen esisokratelainen filosofi, matemaatikko, tähtitieteilijä, kosmologi ennusti täydellisen auringon pimennyksen 28. toukokuuta 585 eaa. (Wikipedia)

Vanhin tunnettu korkeakulttuuri syntyi nykyisen Irakin alueelle Mesopotamiassa alkaen Sumerin korkeakulttuurista Eufrat ja Tigris jokien varrelle, Kaksoivirran maahan 4000-2000 eaa. Sumerin historia wikipedian mukaan liittyy maanviljelyn syntyyn Lähi-Idässä, 7000 eaa vuorten rinteille Kurdistaniin ja Lorenstaniin oli syntynyt kyliä, jotka elivät maanviljelyllä ja karjanhoidolla; vuohi, lammas ja nauta oli kesytetty ja vehnää ja ohraa viljeltiin. Noin 6000-5000 vuotta eaa viimeisen jääkauden jälkeen Etelä-Irak alkoi olla nykyisenlaista maata  jokineen ja soineen.  Kun ilmasto noin 5500 eaa alkoi muuttua sateisemmaksi, väestö siirtyi alemmas jokien varsiin. Etelä-Irakin tulvatasangoille oli mahdollista vain keinokastelu, kaivettiin kanavia ja penkereitä, joille johdettiin jokien vettä. 

Kehitys kohti sivilisaatiota alkoi Hassuna-, Halaf- ja Samarra kulttuurien aikana. Kasteluviljely vaati suurta työmäärää ja työnjohtoa ja kauppa laajeni tällä kaudella. Upaid-kaudella asutus levisi 5800-5500 eaa Etelä-Mesopotamian tulvatasangoille, syntyi kyliä ja temppeleitä, uskonto ja papisto alkoivat hallita elämää, kauppaa käytiin Persian lahdella. Upaid kauden alussa Urissa oli suuri tulva, kun merenpinta nousi hitaasti ilmaston lämmetessä mutta kyse ei ollut katastofista, kyliä löytynyt kaivauksissa savikerrostumista. Uruk-kauden alussa 3800 eaa ilmasto kuivui äkkiä, mikä lisäsi kaupunkikeskittymiä. Sumerilaiset saapuivat maahan 3300 eaa ja kylät kasvoivat kaupungeiksi ja Sumerin kaupunkisivilisaatio syntyi, rakennettiin mahtavia kauniisti koristeltuja temppeleitä, harrastiva myös merenkäyntiä kaupan tekemiseksi .

Sumerilaisilla oli jo varhain järjestäytynyt armeija, sotilaiden asevalikoima koostui sotakirveestä, keihäästä, miekasta, tikarista ja varusteena kypärä ja kilpi. Sumerilainen uskonto oli monijumalainen, uskoivat vainajansa asuvan manalassa, he hautasivat vainajansa joko mattoon käärittynä tai varakkaimmat arkuissa. Kuninkaalliset hautajaiset tehtiin joskus hienoihin hautaholveihin jo 4000 eaa. Sumerilainen uskonto vaikutti mm. seemiläisten, akkadilaisten, assyrilaisten ja babylonialaisten muinaisuskoon.

Babylonian ja Assyrian teksteistä on löydetty samankaltaisia tarinoita, kuin Raamatun Vanhassa Testamentissa; wikipedian mukaan sumerilaisen Gilgames eepoksen 11. taulu, joka kuvaa vedenpaisumusta, nimeltään  Utnapištim; siinä jumalat päättivät hävittää maan ihmisen pahuuden tähden, tarinassa jumala Enki paljasti suunnitelman ja kehotti Utnapistimiä rakentamaan arkin, pelastaa arkkiin maan eläimet, kasvit ja itsensä perheineen ja näin hän pelasti itsensä ja arkissa olevat myrskyltä ja tulvilta, jotka kestivät seitsemän päivää, myrsky pyyhkäisi tulvana maan yli, maa särkyi kuin saviruukku ja oli pimeää, hukkuneet ihmiset täyttivät meren kuin kalanpoikueet, jumalat pelästyivät aikaansaamaansa vedenpaisumusta, tulva vähitellen laski ja arkki laskeutui Nisirin vuorelle. Maa oli muuttunut saveksi, Utnapištim lähetti kaksi lintua katsomaan, onko vesi laskenut maan pinnalta ja korppi ei enää palannut, ihmisistä vain Utnapištim ja hänen vaimonsa pelastuivat tulvasta. 

Sumerilaisessa teksteissä mainitaan myös maailman ja ihmisen luominen ja paratiisi, maanviljelijä Kain ja Abelin ristiriita. Sumerilaiset uskoivat jumalien asuvan taivaassa, heillä oli käsitys myös, että he olivat jumalien valittu kansa, on myös Uuden testamentin teemoja ylösnousemuksesta,  noususta taivaaseen kuoleman jälkeen siis jo huomattavan kauen ennen ajanlaskua.

Sumerilaisella oli myös jo pohjaa tieteelliseen ajatteluun, ympäristö ja sääolosuhteet olivat kovia, talvella oli leudompaa ja viljely helpompaa mutta kesäisin lämpötilat kohosivat yli 40 C asteen ja maanpinta saattoi olla jopa 70 C astetta, olosuhteet ohjasivat rationaaliseen toimintaan. Matematiikassa kehittivät segsagesimaalisen lukujärjestelmän, jossa kantalukuna oli 60, verrattuna nykyiseen järjestelmään, jossa kantaluku on 10. Sumerilaisten ajattelu elää edelleen meidänkin käytössä mm. kulman yksikkö aste on 60 kaariminuuttia ja kaariminuutti 60 kaarisekunttia, samoin meidän ajannäyttömme edelleen pohjautuu heidän järjestelmään 1 tunti on 60 minuuttia ja minuutti 60 sekuntia. Erilaisia metalleja kehiteltiin tärkeitä mm. sodankäynnissä. Tekniikassa he keksivät pyörän ja auran n. 3500 eaa. Merenkulkukin onnistui laivojen rakentamiseen käytettiin vesieristeenä bitumia. Temppeli toimi kaupan ja maanviljelyn keskuksena, kauppiaat ja käsityöläiset harjoittivat siellä elinkeinoaan, oikeuslaitos toimi myös siellä, he uskoivat jumalan johtavan ja suojelevan heitä, kun he tekivät töitään temppelin varastoissa, viljamakasiineissä, palkanmaksukonttoreissa jne. Sumerilaiset olivat tasa-arvoisia; naisilla oli usein ammatti, mutta  muuten perheenpää oli mies ja yksiavioisuus oli malli mutta oikeus pitää jalkavaimojakin heilläkin oli.

Babylonia oli valtakunta Mesopotamiassa nykyisen Irakin alueella ja perustui Sumerin kulttuuriin, rajoina oli Persianlahti, Tigris ja Eufrat, autiomaa ja laajimmillaan ulottui Välimereen. Kulttuuri oli monipuolista ja kirjallisia lähteitä löytyy 2500 eaa, tunnetuin teos heilläkin siis Gilgames luomistaru, jossa sankari Gilgames selviytyy vedenpaisumuksesta ja muistan kohtia, joissa Gilgames yritti hakea manalasta kuollutta ystäväänsä, jota ikävöi, siinä oli pohdintaa arvoista. Astrologia kehittyi ja babylonialaiset pystyivät määrittämään vuosien ja kuukausien pituudet sekä auringon- ja kuun pimennykset. Oikeuslaitos kehittyi 1700 eaa hallitsija  Hammurab kehitti kostoperiaatteeseen perustuvan lakikokoelman Hamurabin lait. Muinainen Mesopotamia oli maanviljelys ja karjankasvatus aluetta, mutta muitakin ammatteja oli: kirjuri, parantaja, käsityöläinen, kutoja, ruukuntekijä, suutari, kalastaja, opettaja sekä pappi ja papitar wikipedian mukaan. Naiset olivat lähes tasa-arvoisia ja he osallistuivat yhteiskuntaan, tekivät sopimuksia, toimivat ammateissa kuten oluen paneminen ja viininteko, parantajana toimiminen. Tiedolliset harrastukset olivat tärkeitä ja siksi panostettiin koulutukseen, kouluja oli paljon ja siellä opetettiin lukemista kirjoittamista, uskontoa, lakia, lääketiedettä ja astrologiaa.

Ihmisen kehitys ja korkeakulttuuri on ollut käsikädessä järjestäytyneeseen elämään, jossa on ennalta sovitut perussäännöt ja arvot joita uskonto antoi, lain kunnioitus alussa perustui uskonnon määräyksiin tai ohjeisiin, siitä lainsäädäntö kehittyi mutta tavallinen kansa sai ohjeensa papeilta.

Arja Kolehmainen 29.11.2019  Fuengirola

Lähde Wikipedia

Jaa tämä sivu