"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
VALO
"Voit tuntea valon, mutta osaatko kuvitella valon": David Baird kirjasesta Tuhat tietä viisauteen. Kirjailija on koonnut ikiviisaita ajatuksia pieneen kirjaseen, jonka sain häälahjaksi ystävältäni. Vuoden pimeipinä aikoina juuri vuoden alussa on pidetty vakavia puheita Euroopassa kuten meillä Suomessa presidentti Niinistön uuden vuoden puheessa, niissä ajatukset ovat puhuttavia ja koskettavia, tuntuvathan nämä sodan tuulet lähes jokaisen arjessa - ei puutteena niinkuin joskus vaan huolena tulevaisuudesta ja sen pysyvyydestä .
Nykyisin tiedämme valon paljon fysikaalisista ominaisuuksista aika paljon, kuten että valo on sähkömagneettista säteilyä, se on samanaikaisesti värähtelevää aaltoliikettä sekä hiukkasia; valon kvantteja, fotoneita, jotka ovat massattomia energiapaketteja, niin pieniä, että ihmissilmä ei näitä hiukkasia kykene erottamaan toisistaan. Valon nopeuskin on tiedossa - tyhjiössä lähes 300000 km sekunnissa. Kaikki kappaleet lähettävät sähkömagneettista säteilyä, mutta valoksi se muuttuu 500 C asteen lämpötilassa, kun kappale hehkuu kuumuudesta.
Valon lähteitä on monia aina kynttilästä lukuisiin sähkölamppuihin ja ledvalaisimiin. Tuli on meille tavallisille ihmisille ihmettelyn aihe, vaikka se on jo tunnettu ilmiönä ihmisen käytössä kauan. Happea on ollut ilmakehässä noin kaksi miljardia vuotta ja tulen kannalta pitoisuus nousi riittävälle tasolle noin 400 miljoonaa vuotta sitten. Maastopalot ovat muokanneet maata ja syttyneet yleisimmin salamaniskusta tuosta ajankohdasta lähtien, mutta ihminen on käyttänyt tulta arviolta noin miljoonan vuoden ajan ja siten vaikuttanut myös maastopaloihin omalla toiminnallaan. Ihmisen kehitykselle kuitenkin oli merkittävä askel, kun hän oppi hallitsemaan tulta arviolta noin 400000 vuotta sitten, kun neandertal ihminen oppi käyttämään tulta ja mahdollisti Euroopan asuttamisen jääkauden aikana.
Tärkein valonlähde meille Maan asukkaille on Aurinko, sen valo on osallisena monissa elämään liittyvissä prosesseissa, fotonit syntyvät Auringon sisuksessa liikkuen siellä noin sadantuhannen vuoden ajan ja ne, jotka saapuvat meille maahan noin kahdeksan tunnin jälkeen jätettyään Auringon, tekevät meille elämää kasvien fotosynteesissä vihreiden kasvien yhteyttämisessä, josta syntyy happea sivutuotteena ja kuten tiedämme, se on meidän elämämme perusedellytys. Aurinkokunta planeettoineen, josta maa on kolmas ja kiviplaneetta, neljännestä Jupiterista eteenpäin planeetat ovat kaasua, iältään Aurinkokunta on noin 4.6 miljardia vuotta ja koko tunnetun maailmankaikkeuden ikä nykyisen tietämyksen mukaan on noin 13. 82 miljardia vuotta alkuräjähdyksestä. Tähänkin liittyy jo havaintoja, että maailmankaikkeus koostuu aineesta ja energiasta, jota emme suoraan havaitse, mutta se, että maailmankaikkeus edelleen laajenee tietyllä nopeudella ja pysyy koossa, on antanut aiheen tutkia asiaa ja nykyiset mittalaitteet radioteleskoopeista lähtien ovat havainneet "kaasupilviä", joita ei pysty havainnoimaan näkyvän valon alueella. Pimeä aine näkyy galaksijoukkojen muodostamissa gravitaatiolinsseissä ja tutkimalla galaksijoukon painovoimakentän vääristämiä kuvia joukon takana sijaitsevista galakseista.
Pimeä aine voidaan määritellä teoreettisesti; se ei säteile tai absorboi sähkömagneettista säteilyä, mutta kuitenkin vuorovaikuttaa tavanomaisen aineen kanssa painovoiman välityksellä, koostumus on vielä tuntematon.
Pimeä energia on hypoteettinen energian muoto, joka vaikuttaa painovoiman kautta ja tämän hypoteettisen energian johdosta maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy. Planck satelliitin mittausten perusteella pimeän energian osuus maailmankaikkeudesta on 68, 3 prosenttia, kun taas pimeän aineen osuus on 26.8 prosenttia ja meille näkyvän aineen osuus vain 4.9 prosenttia.
Yllämainittujen seikkojen vuoksi voimme yhtyä ajatukseen, että voimme tuntea valon, mutta emme tiedä mikä tekee valon.
Kiitän siitä, että olemme saaneet mahdollisuuden tutkia näitä asioita ja saaneet apua ymmärtämään seikkoja, joita tavallinen ihminen havainnoillaan ei kykenisi tekemään. Kiitän siitä, että meillä on yhteisöjä kuten EU ja lukuisat tiedeyhteisöt, joiden kanssa voimme toimia ja saada lisää mahdollisuuksia ymmärtää ympäröivää maailmankaikkeutta, kiitän mahdollisuudesta Suomelle liittyä Natoon. Rukoilen voimia, että tekisimme mahdollisimman paljon oikeita asioita, päätöksiä, jotta elämä täällä maailmankaikkeudessa jatkuisi ja rukoilen voimia Ukrainalle selvitä sodan kauheuksista sekä voittaa sota ja että tulevaisuudessa kykenisimme estämään tällaiset yhteenotot säilyttääksemme kauniin Maaplaneettamme jälkeläisillemme.
Arja Kolehmainen Helsinki 02.01.2023 muokattu 17.01.2023
Lähde: Wikipedia