www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


Sota ja sen tuhot ovat vaikuttaneet tuhansien vuosien ajan kehitykseen ja muokanneet maantiedettä 

Vaikka jokainen historiallinen vuosisata on sodittu jatkuvasti ja vallassaolo ja siellä pysyminen  perustunut toisilta valloittamiseen ja oman alueen puolustamiseen, niin usko, että toinen maailmansota olisi ollut se viimeinen, on jälleen hiipunut. Sotateknologia on myös edistänyt tekniikan kehitystä, mutta onneksi nyt viimein on muu kuin sota kirittänyt teknologista kehitystä ja yhdistänyt kansakuntia toisin kuin sota. Taistelu saastumista niin maanpäällä kuin ilmakehässä on  yhdistänyt kaikkia maanosia ja edesauttanut maita, joilla on myös saatavissa muita kun fossiilista energiaa, kehittämään puhdasta energiaa. Ensimmäinen kerta, kun tekniikka kehitetään yhdessä globaalisti säästämään luomakuntaa ja sen kansalaisia, sen sijaan toinen maailmansota aiheutti noin 80 miljoonan ihmisen kuoleman tuhoten kansakuntien infraa ja yhteiskuntia, tähän asti tuhoisin sota.

Toinen merkittävä tekijä on yhdistänyt kansakuntia ja kehittänyt teknologioita ja innovaatioita, on vapaa kaupankäynti, vaikkakin sitä säädellään monin tavoin. Kaikki maanosat ja sen valtiot käyvät kauppaa globaalisti ja valtiot ja järjetöt ovat luoneet erilaisia sopimuksia, joiden avulla voidaan noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Maailman kauppajärjestö WTO on kauppapoliittista yhteistyötä koskeva hallitusten välinen kansainvälinen järjestö, päämaja Sveitsin Genevessä, järjestöön kuuluu tällä hetkellä 164 jäsenvaltiota ja se kattaa noin 95 prosenttia maailmankaupasta. Joulukuussa 2013 Indonesiassa Balin saarella 159 jäsenmaata solmivat ensimmäisen kauppasopimuksen 1995 WTO:n perustamisen jälkeen Wikipedian mukaan. Sopimus helpottaa kaupaa kansainväliseti niin, että sen on arvioitu tuottavat  700 miljardia euroa ja 21 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Muita merkittäviä kauppasopimuksia ovat EU:n tekemät muiden kauppaliittymien ja valtioiden kanssa, jotka tunnetusti ovat helpottaneet maiden välistä kauppaa. 

Kun maailmassa on kyetty tekemään näin paljon yhteistyötä, josta kaikki ovat hyötyneet, niin voisi kuvitella, että kukaan ei haluaisi enää sotaa, joka tuhoaa ja tappaa, estää normaalin kaupan sekä elämän niin yhteisöissä kuin niiden välisessä toiminnassa. Ehkä sodilla on jokin tarkoitus, on se ainakin kehittänyt uudestaan puolustusteknologiaa ja yhteistoimintaa liittouman avulla, siitä ehkä tunnetuin on NATO, joka on  puolustusliitto ja sen tarkoitus on ehkäistä sota omien jäsenmaiden suojaksi. Silti on toiveissa, että YK:n sodanvastainen tarkoitus ja  julistus  tekisi tehtävänsä, mielestäni sen tärkein sanoma alkaa  yhteisesti tehdyssä julkilausuman johdannossa näin:

"Kun ihmiskunnan kaikkien jäsenten luonnollisen arvon ja heidän yhtäläisten ja
luovuttamattomien oikeuksiensa tunnustaminen on vapauden,
oikeudenmukaisuuden ja rauhan perustana maailmassa,
kun ihmisoikeuksia on väheksytty tai ne on jätetty huomiota vaille, on tapahtunut
raakalaistekoja, jotka ovat järkyttäneet ihmiskunnan omaatuntoa, ja kun kansojen
korkeimmaksi päämääräksi on julistettu sellaisen maailman luominen, missä ihmiset voivat vapaasti nauttia sanan ja uskon vapautta sekä elää vapaina
pelosta ja puutteesta, kun on välttämätöntä, että ihmisoikeudet turvataan oikeusjärjestyksellä, jotta ihmisten ei olisi pakko viimeisenä keinona nousta kapinaan pakkovaltaa ja sortoa vastaan, kun on tähdellistä edistää ystävällisten suhteiden kehittymistä kansojen välille, kun Yhdistyneiden Kansakuntien kansat ovat peruskirjassa vahvistaneet uskonsa ihmisten perusoikeuksiin, ihmisyksilön arvoon ja merkitykseen sekä miesten ja
naisten yhtäläisiin oikeuksiin ja kun ne ovat ilmaisseet vakaan tahtonsa edistää
sosiaalista kehitystä ja parempien elämisen ehtojen aikaansaamista
vapaammissa oloissa, kun jäsenvaltiot ovat sitoutuneet edistämään, yhteistoiminnassa Yhdistyneet Kansakunnat -järjestön kanssa, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien yleistä
kunnioittamista ja noudattamista."

YK:n ihmisoikeuden yleismaailmallinen julistus sisältää 30 artiklaa, joissa jokaisen ihmisen oikeudet ja velvollisuudet kerrotaan; niissä pyritään rauhaan, tasa-arvoon ja mahdollisuuteen kouluttautua, kasvaa, elää ja kehittyä tasavertaisesti sukupuolesta tai etnisestä taustasta riippumatta.

Kun silti tästä yhteisestä julkilausumasta huolimatta täällä sivistyneessä Euroopassa käydään julmaa ja barbaarista hyökkäyssotaa tappaen ja tuhoten, kuinka voisimme sen lopettaa yhteisesti, vastaavaan on ollut erilaisia tapoja, mutta ne ovat vaatineet paljon ihmishenkiä, yksi vaativimmista operaatiosta on ollut Wikipedian mukaan Normandian maihinnousu.

"Normandian maihinnousu oli läntisten liittoutuneiden armeijoiden Pohjois-Ranskaan tekemä suuri maihinnousu toisessa maailmansodassa vuonna 1944. Sitä kutsuttiin nimellä Operation Overlord. Natsi-Saksa oli tuolloin miehittänyt Ranskan ja menetti alueitaan itärintamalla . Liittoutuneet pyrkivät avaamaan uuden rintaman Saksaa vastaan. Saksalaiset olivat rakentaneet pitkää " Atlantin valliksi" kutsututtua puolustusketjua jo vuodesta 1940. Saksassa tiedettiin, että maihinnousu tulisi, muttei sen tarkkaa aikaa ja paikkaa. Ison-Britannian sotilas- ja tiedusteluviranomaiset harhauttivat saksalaiset uskomaan, että maihinnousu tapahtuisi Calaisin lähellä."


"Normandian maihinnousu on sotahistorian suurin meritse tapahtunut valtausoperaatio. Se alkoi aamuyöllä laskuvarjojoukkojen laskeutumisella, massiivisella pommituksella ja laivaston tykkitulella. Varhain aamulla alkoi maajoukkojen hyökkäys maihinnousualuksin.

Maihinnousua 6.4.1944 seurannut taistelu Normandiasta jatkui yli kaksi kuukautta, minkä aikana liittoutuneet varmistivat ja laajensivat sillanpääasemiaan ja murtautuivat niistä ulos. Taistelu päättyi Pariisin valtaukseen ja Chambois`n  antautumiseen.

Normandian maihinnousun onnistumisen syynä pidetään merkittävää mies- ja materiaaliylivoimaa. Joukkoja kuljetettiin sillanpääasemiin suuria määriä D-Dayn jälkeen ja kesäkuun loppuun mennessä Normandiassa oli asemissa noin miljoona liittoutuneiden sotilasta – enimmäkseen yhdysvaltalaisia, brittejä ja kanadalaisia.

Operaation onnistuminen avasi Euroopan sotanäyttömälle toisen rintaman. Sen seurauksena Saksan sotavoimien oli siirrettävä itärintamalta ja Italian rintamilta joukkojaan Ranskaan muodostuneelle uudelle rintamalle. Operaation katsotaan nopeuttaneen Saksan kukistumista ja sitä pidetään yhtenä toisen maailmansodan tärkeimmistä taisteluista."


"Saksan alueen puolustus murtui tammi-huhtikuussa 1945. Liittoutuneet olivat sopineet miehitysrajaksi Elbe-joen, ja puna-armeija ja länsiliittoutuneiden joukot kohtasivat siellä 25. huhtikuuta 1945. Mussolini surmattiin 28. huhtikuuta ja Hitler teki itsemurhan

30. huhtikuuta.

Saksa antautui lopullisesti 8. toukokuuta. Sota Euroopassa oli päättynyt liittoutuneiden voittoon. Saksa jaettiin Ranskan, Britannian, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kesken miehitysalueisiin. Myös Saksan pääkaupunki Berliini, joka jäi Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeelle jaettiin kolmen voittajavallan ja Ranskan välillä vyöhykkeiksi. Liittoutuneet jakoivat Itävallan neljäksi miehitysalueeksi, jotka myöhemmin itsenäistyivät Itävallan valtiona."


Sodat ovat muuttaneet maailmaa ja sen järjestystä pysyvästi ja sodan traumoista on lopulta toivottu, nyt toivon, että Ukraina pääsisi pian  rakentamaan omaa maataan rauhassa itsenäisenä ja vapaana ja että tämä olisi viimeinen sota sivistyneessä maailmassa.


Arja Kolehmainen 30.09.2023 Helsinki


Lähde: Wikipedia
















Jaa tämä sivu