www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


Ympäristötekoja vuosisatojen ajan

Uutisissa kerrottiin nyt näkyvästi Googlen investoinneista meidän pieneen Suomeen. Investointi on tuntuva eikä edes ensimmäinen. Yritys on jokaiselle tunnettu ennenkaikkea sen internettiin kehittämä  Googlen hakukoneen vuoksi, joka on maailman käytetyin, yli 5 miljardia hakua päivässä. Googlella on ympäri maailmaa palvelinkeskuksia ja nyt Haminaan tuli lisäinvestointi. Googlen toiminta on tullut tutuksi lähes jokaiselle tietokoneen käyttäjälle, sillä ennen niin tärkeät painetut tietosanakirjat on täysin korvautunut ajantasaisella hakukoneella. Sen yleissivistävää merkitystä ei voi väheksyä, tuohan se lähes ympäri maailmaa tiedon ja tieteen jokaisen käyttäjän ulottuville ja on näin ollut yksi tasa-arvoisen maailman yksi tärkeimmistä kehittäjistä. Tasa-arvo on mahdollista vain koulutuksen ja tiedon avulla, ilman lukutaitoa ja sen suomaa tiedon lukemista ei tasa-arvo voisi ikinä toteutua.

Automaatio on ollut teollisuudessa käytössä vuosisadan alusta, mutta merkittävä siitä tuli vasta, kun mukaan lisättiin tietokone, joka ohjelmoitavana laitteena kykeni sitten monenlaiseen suoritukseen. Automaatiossa käytetään ohjelmoitavia logiikoita ohjaaman järjestelmän laitteita sensoreilta, antureilta saatujen tietojen perusteella. Ohjelmoitavan logiikan avulla ohjataan ja hallitaan koko  prosessin tai laitteen toimintaa tarkoin. Automaatio on aiheuttanut joidenkin mielestä työttömyyttä, mutta toisaalta mahdollistanut kaiken nykyaisen prosessiteollisuuden eli luonut uutta teollisuutta, toimintaa ja elämänlaatua sekä siten  myös uusia mielekkäämpiä työpaikkoja.

Fysiikka jaetaan historiallisesti osiin kuten mekaniikka, sähköoppi, lämpöoppi, optiikka ja akustiikka, 1900-luvulla tärkeiksi tutkimuskohteiksi atomifysiikka, ydinfysiikka, hiukkasfysiikka ja tiiviin aineen fysiikka. Fysiikan perusteoriat jaetaan klassiseen ja moderniin fysiikkaan. Monet klassisen fysiikan ilmiöt kuten painovoima ja yhteyttäminen voidaan selittää vain modernin fysiikan avulla. Tunnetuin ja tärkein modernin fysiikan teoria on Einsteinin yleinen ja yhtäläinen suhteellisuusteoria, joka on nykyisin todistettu jo empiirisesti  mustan aukon tutkimuksissa ja viimeksi  tämän avaruuden ilmiö valokuvauksen avulla.

Aikansa suuret tieteen tekijät kuten Galileo Galilei on aina joutunut kulkemaan vastavirtaan yleistä mielipidettä vastaan; 1612 tämä fyysikko lähti tutkimaan Roomaan auringonpilkkuja, samana vuonna vastustus Galilein kannattamaa Kopernikuksen teoriaa alkoi kasvaa ja italialainen kirkonmies Tommaso Caccini tuomitsi Galilein ajatukset maapallon liikkeistä vaarallisiksi ja harhaoppisiksi, myöhemmin hänen kirjoittamansa teos "Dialogi kahdesta suuresta maailmankuvasta"  1632 huolimatta kirjan loppupäätelmästä, joka oli kirkon toiveiden mukainen, mutta hänen todellinen kantansa tuli esiin rivien välistä, joutui hän inkvisition eteen ja tuomio loppuelämäksi arestiin. Galilei kehitti merkittäväsi tieteellistä metodia yhdistämällä kvantitatiiviset kokeet matemaattiseen analysointiin, mikä yhä muodostaa luonnontieteen perustan. Galilein merkitys tieteelle oli myös suuri siksi, että hän kyseenalaisti auktoriteettien kuten kirkon ja filosofien aseman tieteessä, auktoriteettien sokean totteleminen ja hylkääminen on nykyaikaisen tieteen metodin olennainen osa.

Tietotekniikka alkoi jo 1880 luvulla reikäkorteista ja reikäkorttikoneista, ensimmäinen käyttökohden oli 1890 Yhdysvaltain väestönlaskenta. Elinkeinoelämän tarpeet ovat ohjanneet tietotekniikka ratkaisevalla tavalla kuten nykyisin Internet; tunnetusti sotateknologia on ollut tärkeä tekijä teknologian kehityksessä, mutta rauhanomaiset sovellukset ovat vieneet maailmaa ja yhteiskuntaa eteenpäin ja auttaneet pitämään sotateknologian tuotteet onneksi vielä sivurooleissa ja vielä nykyisinkin on yksi tärkeimmistä tekijöistä  sodanvastaiseen toimintaan ja demokratian toteutumiseen  tiedon levittämisellä, se mahdollistaa sen, että voisimme ylläpitää elämää tällä maapallollamme, oli kysymyksessä ympäristön kannalta puhtaamman teknologian käyttöönotto tai demokraattisten arvojen levittäminen.

Ilman näkymättömiä puurtajia tekniikan kehittäjiä ja yrityksiä, jotka toiminnallaan ovat tuottaneet  uusia mahdollisuuksia, ei meillä olisi mahdollisuutta kehittää maailmaamme; vapaa tiedonvälitys, vapaa elinkeinotoiminta ja yhteiskunnallinen toiminta - demokratia ovat elämän jatkumisen kulmakiviä.

Kiitos Googlelle suomalaisena veronmaksajana, kiitos kaikille IT-teknologian ja automaation kehittäjille sekä toimijoille tästä puhtaammasta ja vähemmän saastuvasta maailmasta.

Arja Kolehmainen Fuengirola 20.09.2019

Lähde: Wikipedia 

Robotin käyttöä

Jaa tämä sivu