www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


Henkistä kotia etsimässä

" 1. Aika kulkee,  seitsen-ohjaksisen hevosen, sata-silmäinen, ikuinen, monisiemeninen -                  häneen nousevat viisaat näkijät, kaikki olennot ovat hänen pyöriään.

2. Seitsemän pyörää vievät tätä aikaa, seitsemän napaa, ikuisuus akselina - hän, aika,                  sisältäen kaikki nämä olennot, kulkee ensimmäisenä jumalista.

3.  Hän on luonut kaikki olennot ja kestää myös olentojen yli, hän on niiden isä ja samalla              poika, häntä korkeampaa valoa ei ole.

4.  Aika synnytti kerran taivaan, aika myös maat, mitä on ja mitä on oleva, on olemassa ajan         vaikutuksesta.

     Katkelma Veda kirjallisuuden Atharvaveda nuorimmasta osasta;  ajalta   noin 1000 eaa, kohta XIX 53 Ajalle. 

Avasin sattumalta TV:n - onneksi- sillä siellä tuli matkailu esittely extreme kokemuksena Balin saarelta. Ylen TV 2:n Kohteessa ohjelmassa tunnettu amerikkalainen näyttelijä Jonathan Legg esittelee matkakohdetta seikkailukokemuksen kautta ja saaren tarjoamia henkisiä elämyksiä avoimesti tutkien. Minusta ohjelma tarjosi hienon kokemuksen Balin saaresta ja hindulaisuudesta tämän päivän maailmassa, siellä kohtaa vuosituhansien perinteet ja nykyaika sulassa sovussa. Yle esittelee ohjelman näin: "Melua ja mielenrauhaa. Indonesian Bali voi olla matkailijalle paratiisi, turistirysä tai viimeinen lepopaikka. Jonathanille se on likainen, huvittava ja salaperäinen. Hän matkaa Balin harvemmin kuljetuilla poluilla ratsain, meloen ja patikoiden ja syö uskomattoman hyvää ruokaa. Tutustuessaan saaren henkiseen puoleen Jonathan huomaa, että tunnelmassa on jotain ylimaallisen levollista."

Mieleeni muistui oma matka Balille 2014; silloin koin sen tavattoman kuumana paikkana, onhan se päiväntasaajan korkeudella ja aurinkoa ei voinut ottaa suoraan, vaan kaikki viettivät ranta-ajan katoksien suojassa. Saari on kuitenkin vehreä, kaunis ja elävä, ihmiset tavattoman ystävällisiä. Muistan kun vuokrasimme taksin, jotta kuljettaja esittelisi saarta meille, tarjosi se samalla kokemuksen tavalliseen ihmiseen; kuljettaja oli uhrannut pienen polttouhrin kojelaudalla, josta oli tuhkaa vielä jäljellä, se toimi hänelle aamurukouksena päivän toimiin, samalla tavalla yritysten edessä oli tuhkakasa, jossa aamulla oli päivän ruokoushetki vietetty toivoen menestystä liiketoimiin. Kävimme polttohautausmaalla, temppeleissä, kylissä ja kuljettaja samalla kertoi heidän elämästään hindulaisessa Balissa islamilaisen Indonesian valtion osana.

Ohjelmaa katsoessani mieleeni muistui nuoruuteni etsimiskokemukset ihmisenä olemisessa, 1970 luvulla ilmapiiri oli vielä ahdas verrattuna tämän päivän EU Suomeen. Tutustuin hindulaisuuteen joogan avulla, silloin oli jo kursseja, samoin yhteisöjä, jossa harjoitettiin hindulaisia riittejä, tutustuin myös buddhalaisuuteen, joka on nuorempi "uskonto" se ei kuitenkaan ole uskonta samoin kuin muut monoteistiset uskonnot, sillä siinä ei ole varsinaisesti jumalia, se perustuu enemmän ajatteluun ja oman elämän ymmärtämiseen ja antaen työkaluja sen parantamiseksi, esimerkkinä viisi moraalisääntöä: 1. Tulee pidättäytyä tuottamasta vahinkoa muille eläville olennoille. 2. Tulee pidättäytä ottamasta mitään mitä ei ole annettu vapaaehtoisesti. 3. Tulee pidättäytyä sukupuolisesta väärinkäyttäytymisestä. 4. Tulee pidättäytyä valheellisesta puheesta. 5. Tulee pidättäytä sumentamasta mieltä millään keinoin.  Hindulaisuudessa taas  on on ollut jumalia paljon, mutta myöhemmin niiden merkitys ja määrä väheni ja uskonnon sisältö painottui enemmän samoin elämän hallintaan ja siitä lopulta vapautumiseen, valitsin myös soveltaen kasvisruokavalion juuri perustuen terveys- ja uskonnon esittämän henkisyysnäkökohtiin, joita hindulaisuus toi uskonnon osana ihmiselle. Myöhemmin päädyin kuitenkin sekaravintoon, mutta kasvispainotteisesti. Hindulaisuus  on maailman suvaitsevin uskonto, se on integroinut piiriinsä kaikki traditiot, joiden kanssa se on joutunut kosketuksiin, eli se ei ole ristiriidassa muiden uskontojen kanssa vaan sanoma on suvaitsevaisuus. Hindulaisuus on Intian valtauskonto, aikoinaan se käsitti myös Taka-Intian (Indokiinan) Indonesian mutta Balin saarta lukuunottamatta buddhalaisuus ja islam on sen siellä syrjäyttänyt.

Myös krtistinuskon Uuden testamentin teemat ovat saaneet vaikutteita idästä, kuten Vuorisaarnassa Matt.5-7 , jossa käsitellään samoja teemoja, kuin Buddhan viidessä mooraalisäännössä Matteuksen evankeliumin viidennessä luvussa lyhennetyssä muodossa 1. Alä suutu; siinä kehotetaan olemaan vihastumatta. 2. Ole ajatuksissasi puhdas; siinä selitettiin tarkemmin käskyä: "älä tee huorin" 3. "Älä vanno""Olkoon teidän puheenne on ja ei, mitä siihen lisätään on pahasta"  . 4. Älä ole pahaa vastaan; "”Te olette kuulleet sanotuksi: `silmä silmästä ja hammas hampaasta. Mutta minä sanon teille, älkää tehkö pahalle vastarintaa; vaan jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin." 5. Rakasta kaikkia eläviä olentoja; ” Te olette kuulleet sanotuksi: rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat

Intian vanhimman uskonnollisen kirjallisuuden muodostaa Veda, se on suullista perinnettä, jota pidettiin yllä erikoisen muistitekniikan avulla, siten tämä kirjallisuus säilyi vuosituhansien ajan. Veda jakautuu neljään osaan: Rg, Saman, Yajur, Atharvan. Vanhin kirja Rg arvovaltaisin niistä ja nykyisen muotonsa se on saanut 1200-800 eaa. Jumalat ovat niissä usein luonnonilmiöitä kuten Agni(tuli), Surya(aurinko), Usas(sarastus) ja Apas(vesi). Vasta myöhemmin ilmaantuivat tärkeät jumalat Visnu,  Siva ja Brahma; Hindujumalat ovat eri aikoina Visnun avataroina maahan ilmestyineitä ihmisiksi. Hindujumalat ovat korkeampia jumalia, jotka kuitenkin ovat kosmisten lakien alaisuudessa ja ilmestyvät inkarnaationa maan päälle johdattaakseen ihmisiä henkiselle tielle. Visnu on rakkautta ja elämää ylläpitävä voima ja suosituin, Shiva on luova ja tuhoava voima ja Brahma on  kolmiyhteisön jumalan luojajumala ja parituhatta vuotta sitten tärkein kolmesta. Myöhemmin Visnun ja Shivan suosio kasvoi ja Brahma jäi taka-alalle. Brahman edustama puoli on se vaikein ja ihmisen päämäärä on saavuttaa brahman tila, persoonaton voima, Brahma on lopullinen, yliaistillinen kaikkialla läsnäoleva, absoluuttinen ja ääretön. Brahman ei ole jumala siinä merkityksessä, että häntä voisi palvoa, koska hän on kaikkien määritelmien tuolla puolen ja siksi ei käsitettävä. 

Nykyisin näitä kolmea jumalaa pidetään kolmiyhteisenä Jumalana. Ohjelmassa tämä tuli juontajan Jonathanin esittämänä hyvin esiin, kun hän kertoi kuinka pieni Bali säilyi hindulaisena ja osana suurempaa yhteisöä; 1400 luvulla sodittiin ja islamilaiset olivat vallassa, mutta eivät saaneet hindulaisuutta pois, niin hollantilaiset tulivat väliin ja esittivät, että sallisivat kunkin harjoittaa omaa uskontoaan sovussa ja siten sotiminen jäisi pois ja niin kävi, ehtona oli vain, että uskonnot joita alueella harjoitettiin olisivat monoteistisia. Näin kolme pääjumalaa Brahman, Visnu ja Siva yhdistettiin ja hindu-uskonnosta Balilla tuli yksijumalainen.

Oma kokemukseni hindulaisuudesta on laaja ja moni-ilmeinen, siitä on helppo löytää itselleen sopivat osa-alueet ja mielestäni tämän päivän kristitty luterilainen maailma on omaksunut paljon hindulaisuuden elämän viisautta, onhan liikunnan  tärkeänä osana nykyisin venyttely, hengitysharjoitukset, keskittyminen, tuntea olla osana maailmankaikkeutta suojelemalla ympäristöä ja kokemalla luonnon osaksi itseä. Mindfullness on osa tämänpäivän työelämän mielenhallintaharjoituksia, seksuaalinen suvaitsevaisuus kuuluu nykyisin kristittynä elämiseen, kasvisruoan painottaminen on täällä nyt uudempi asia ja osana tätä eurooppalaista elämää.

Nuorimmassa Veda kirjastossa on Atharvaveda, siellä on mielestäni elämänläheisiä rukouksia kuten:

Lemmentaika; 

Kuten köynnös, joka puolelta syleilee puuta, siten syleile sinä minua, jotta olisit minuun rakastunut, ettet menisi luotani pois.

Kuten kotka noustessaan lentoon iskee siipensä maahan, siten isken mielesi maahan, jotta olisit minuun rakastunut, ettet menisi luotani pois.

Kuten aurinko kiertää päivittäin ympäri taivaan ja maan, siten kierrän mielesi ympäri, jotta olisit minuun rakastunut, ettet menisi luotani pois.

VI 8   Atharvaveda

Samoin lukuisia rukouksia erilaisiin elämän tilanteisiin pelaamisesta, vihan voittamiseen, tulipaloa vastaan ja tässä minusta kaksi kaunista runoa:

VII 36  Mies vaimolle

Silmämme ovat hunajan kaltaiset, kasvomme kuin voide, pane sinä minut sydämeesi, tulkoot mielemme yhdeksi.

VII 37 Vaimo miehelle

Kiedon ympärillesi pukuni, joka on peräisin Manulta, jotta olisit kokonaan minun, etkä edes puhuisi muista naisista.

Muistan kun lopulta etsin paikkaani henkisessä Suomessa, löysin uudestaan kristinuskon juuri näiden uskontojen kautta, ovathan ne olleet jo ennen kristinuskoa olemassa ja siksi osana myös omaa uskontoamme. Koin raamatun ja siihen liittyvän historian sekä muun maailman paljon syvällisemmin ja itseäni auttavaksi suvaitsevaiseksi elämäksi, jonka voin itse löytää ja kokea ilman auktoriteettejä. Mielestäni Euroopassa kristinusko erityisesti luterilaisuus toimii hyvin osana arkea ja sallii kehityksen eteenpäin, katolainen uskonto kantaa vanhoja perinteitä ja ymmärrettävästi toimii hyvin historiallisen maailman kehityksen osana, onhan Eurooppa kehittynyt juuri Rooman ja antiikin Kreikan jatkumona.

 Arja Kolehmainen 4.7.2021, Helsinki

Lähteet: Idän viisautta Klaus Karttunen, Leif Färding, Kai Nieminen,  Wikipedia; Pekka Ervast tulkintoja Vuorisaarnasta

Jaa tämä sivu