"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
"Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa.Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua - verolle pantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana. Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa."
Tämä Luukkaan evankeliumin kertomus on kristinuskon sanoman perusta ja kuvaa vieläkin länsimaista aikaa ja tapaa. Silloin jo piti hallinnon kerätä varoja muitakin kuin sotatoimien avulla saatuja ja sitä varten piti kansa saada kirjoille, Rooman valtakunnassa oli hallinto työn teossa kuten tänäkin päivänä. Tämän ajan monet pakolaiset ja parempaa elämää etsivät eivät ole helpommassa asemassa.
"Veronkeruujärjestelmä oli sekava. Veroja saatettiin kerätä joko provinssin tuotannon tai asukasmäärän perusteella. Useita tasavallan aikaisia käytäntöjä jatkettiin, mutta esimerkiksi vihatusta publikaanijärjestelmästä luovuttiin. Verorasitus alkoi kasvaa valloitusten vähetessä. Augustuksen aikana veroperusteeksi tuli osittain omaisuusvero (Tributum soli), osittain henkivero (tributum capitis). Lisäksi oli perintövero, pääomankorkovero, orjanmyynnin liikevaihtovero, orjanvapautusvero, satamamaksut ja noin 2 %:n tullimaksu. On arvioitu valtion vero- ja maksutulojen olleen enintään 10 % bruttokansantuotteesta, ajoittain vain 2–4 %. Monet toimet, kuten rakennustyöt rahoitettiinkin yksityisesti hyväntekeväisyytenä." Wikipedia
Raamatussa mainittu keisari Augustus oli tunnettu hallitsija: Gaius Julius Caesar Augustus (23. syyskuuta 63 eaa - 19. elokuuta 14 jaa) oli Augustus oli Julius-Claudius -suvun ensimmäinen keisari. Augustus säilytti Rooman tasavallan muodot ja tavat, mutta hallitsi käytännössä yksinvaltiaana yli 40 vuotta. Augustus lopetti veristen sisällissotien kauden verisillä sodilla. Hänen suurimpana saavutuksenaan pidetään pitkää suhteellisen rauhan aikakautta Pax Romanaa, hänet julistettiin jumalaksi kuolemansa jälkeen ja tulevat Rooman hallitsijat ottivat Augustuksen sukunimen arvonimeksi Ceasar. Augustus Julius Caesar oli tunnetun hallitsijan, valtiomiehen ja sittemmin diktaattorin Julius Caesarin adoptoima ja arvostettu sotapäällikkö. Diktaattori Julius Caesar nimitti hänet seuraajakseen.
Kirjoitustaidon keksiminen, jolle antoivat alkusysäyksen ihmiskunnan ensimmäisen verottajan eli papiston tarpeet pitää temppelien tulot ja menot järjestyksessä.Kristillinen kirkko alkoi pakkoverottaa alamaisiaan jo 400-luvulla. Kymmenysten perustana oli Mooseksen laki. Moosesta itseään pidetään merkittävänä veropakolaisena; hänhän aikoinaan johdatti juutalaiset pois ankarasti verottavasta Egyptistä.
”Kaikki maan kymmenykset, sekä pellon viljasta että puiden hedelmistä, ovat Herran omat, pyhä lahja Herralle.” (3. Moos. 27:30) ”Ja kaikki kymmenykset raavaskarjasta ja pikkukarjasta, joka kymmenes eläin kaikesta, mikä kulkee paimenen sauvan alitse, olkoon pyhä lahja Herralle.” (3. Moos. 27:32) ”Mutta leeviläisille minä annan kaikki kymmenykset Israelissa perintöosaksi, palkkana siitä palveluksesta, jonka he toimittavat ilmestysmajassa.” (4. Moos. 18:21)15 Kristinuskon voittaessa alaa verotusoikeus alettiin kytkeä Raamatusta löytyviin perusteluihin. Viranomaisten katsottiin olevan Jumalan palveluksessa, ja siksi oli suostuttava esivallan alaisuuteen sekä maksettava esivallalle veroja: ”Antakaa siis keisarille, mikä keisarin on, ja Jumalalle, mikä Jumalan on.” (Matt. 22:21). Myöhäiskeskiajalla kirkko" : Verojen historia
Jouluevankeliumin sanoma kertoo enemmänkin tästä ajasta. Silloinkin majatalossa ei ollut sijaa ja nuoripari joutui majoittumaan talliin ja synnyttämään lapsensa eläinten vieressä. Tämän ajan monet pakolaiset ja siirtolaiset eivät ole helpommassa asemassa, kun joutuvat yöpymääm ulkosalle. Myös tuon ajan epävakaat olot ovat monelle valtiolle samankaltaista, kun vieras valloittaja pyrkii kasvattamaan valtaansa väkivaltaisesti.
Tälle ajalle on myös tavanomaista viranomaismääräykset, jotka aiheuttavat ahdinkoa monelle elinkeinon harjoittajalle ja työntekijälle, kun joutuvat lomautetuksi tai työttömäksi vielä joulun aikaan.
"• Ravintolat voivat
olla auki klo 5–18. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.
• Anniskelu on sallittu klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun
yhteydessä.
• Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % (sisätiloissa) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotiloissa).
• Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän
tai tason ääressä." VNK
Tämän ajan määräykset aiheuttavat myös ahdinkoa valtion ja kuntien talouksille, kun verotulot jäävät saamatta ja aiheuttavat lisämenoja mahdollisten korvausten muodossa.
Toistaiseksi sairaalapaikat eivät juurikaan ole täyttyneet samoin tehohoitopaikat ovat noin 50-60 - samoja kuten ennen tätä suurta tartuntarypästä. Toivon, että nämä tartunnat, jotka ovat jo etukäteen huomattu vähemmän vakavaa tautia aiheuttavaksi, eivät jättäisi pitkäksi aikaa työttämäksi niitä henkilöitä, joita ravintola- ja tapahtuma-alan määräykset koskevat.
Toivon, myös että sotatoimet eivät toteutuisi, jotta joulunajan rauhansanoma voisi toteutua siten, kuin Raamatussa asia ilmaistaan. Lännen puolustusliitto ei ole olemassa olonsa aikana hyökännyt Euroopassa vaan on ylläpidetty puolustusliittona ja rauhaa ylläpitävänä voimana. Toivon ukrainalaisille kykyä, mahdollisuutta selviytyä ja toivoa sekä voimia tulevaa varten.
Luukkaan evankeliumin 2 luvun jatkoa:
"Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
"Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"
Arja Kolehmainen 23.12.2021 Helsinki
Lähteet: Wikipedia; Luukkan evankeliumi 2 luku, Verojen historia, Esko Linnakangas, Leila Juanto, Valtioneuvoston ravintolarajoitukset