www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


Suomen sähkön tuotannosta 2020  jo 85 % ilman päästöjä

Suomen sähkön tuotannosta 2020 jo 85 % ilman päästöjä

Suomen sähköntuotannosta jo 85 % päästötöntä

Sähkön kulutus  2020 oli noin 81 TWh, mikä oli kuusi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pienempi sähkön kokonaiskulutus tilastoitiin viimeksi vuonna 2000. Sähkön kulutuksen laskuun vaikutti lämpimien säiden lisäksi teollisuuden matalampi sähkön kulutus.

Vuonna 2020 sähköä tuotettiin Suomessa yhtä paljon kuin vuotta aiemmin, eli 66 TWh. Sähkön tuotanto vesi, tuuli- ja aurinkovoimalla lisääntyi. Vesivoiman tuotantoon vaikutti hyvä vesitilanne, tuulivoimaan kapasiteetin lisäys ja hyvät tuuliolosuhteet. Aurinkovoiman osuus on vielä pieni, mutta sen määrä on kasvanut nopeimmin monen vuoden ajan. Sähkön ja lämmön yhteistuotannolla sekä lauhdetuotannolla tuotetun sähkön määrä väheni. (Motiva)

Suurin osa päästöttömästä sähköstä tuotetaan edelleen ydinvoimalla (34 %) ja vesivoimalla (24 %). Ydinvoiman osuus pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2019, kun taas vesivoiman osuus nousi johtuen hyvistä tuotanto-olosuhteista peräti 27% edelliseen vuoteen verrattuna. Tuulivoiman tuotannossa nousua oli lähes 30 % ja sen osuus sähköntuotannosta kohosi ensimmäistä kertaa yli kymmenen prosentin. Tuulivoimalla tuotettiin noin 12 % sähköstä vuonna 2020.

Sähkön erillistuotanto fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimalaitoksissa laski edelleen. Aurinkovoiman osuus kaksinkertaistui, mutta osuus on edelleen vaatimaton (0,4 %).  Noin 85 % sähköntuotannosta oli päästötöntä vuonna 2020. Päästöttömän tuotannon osuus kasvoi neljä prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna.

Päästöjä on vähennetty myös korvaamalla hiiltä vähäpäästöisemällä maakaasulla, jonka jakeluinfra sopii myös synteettisille- ja biokaasuille. Sen osuus nousi yhdestätoista prosentista neljääntoista vuoden 2020 aikana. Vuoden 2020 alussa kaasumarkkinat avautuivat, kun Suomen ja Viron välinen Baltic Connector -kaasuputki otettiin käyttöön. Markkinoiden avaaminen alensi maakaasun hintaa Suomessa ja toi uusia Energiateollisuus ry:n mukaan.

Energian kokonaiskulutus Suomessa 2020

Energian kokonaiskulutus Suomessa 2020

Uusiutuvien energian kulutus ensi kertaa suurempaa kuin fossiilisten

Energian kokonaiskulutus oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan noin
1 277 PJ (petajoulea) vuonna 2020, mikä vastasi kuuden prosentin laskua edellisvuoteen verrattuna. Polttamalla tuotetun energian määrä vähentyi selvästi. Vesi-, tuuli- ja aurinkovoiman uusiutuva tuotanto sen sijaan lisääntyi. Ensimmäistä kertaa energiatilastoinnin aloittamisesta uusiutuvien energian kulutus oli suurempaa kuin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen kulutus yhteensä.

Tänä vuonna 2021 energian kokonaiskulutus kasvoi

Tilastokeskuksen mukaan ensimmäisen neljänneksen tammi-kesäkuu, kylmät sääolosuhteet vaikuttivat energian kokonaiskulutuksen kasvuun. Energialähteistä kasvu oli suurinta maakaasulla, jonka kulutus nousi 23 prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna. Eniten laski turpeen kulutus, 21 prosenttia. Hiilen kulutus kasvoi 7 prosenttia, mikä tasasi edellisen 3 vuoden aikana tapahtunutta jyrkkää laskua. Puupolttoaineiden kulutus kasvoi 8 prosenttia edellisvuodesta, jolloin metsäteollisuuden työnseisaus alkuvuonna vähensi puupolttoaineiden kysyntää. 

Loviisan sanomat 19.1.2021 kertoi, että pakkaset nostivat sähkönkulutuksen talven ennätyslukemiin. Samoin sähkön pörssihinta nelinkertaistui normaalitilanteeseen verrattuna. Sähkön tuntihinta kävi aamulla korkeimmillaan yli sadassa eurossa, kun viime vuoden keskihinta oli sähkömarkkinoilla 28 euroa megawattitunnilta. Koko kipakan talvipäivän keskihinnaksi tuli 78,12 euroa megawattitunnilta.

Esimerkiksi torstaina 14.1.2021 kello 11.31 sähkön kulutus oli 13 318 megawattia Suomessa ja sähkön tuotanto 9 410 megawattia. Tuontisähkön osuus oli 3 886 megawattia eli ulkomailta Suomeen tuotiin lähes 8 Loviisan ydinvoimalayksikön verran sähköä.

Myös suurin osuus suomalaisesta sähköstä tuotettiin ydinvoimalla eli yhteensä 2 799 megawattia, ja toiseksi suurin osuus lämmön ja sähkön yhteistuotannolla, yhteensä 2 592 megawattia. Kaukolämpö tuotetaan pääasiassa puulla, kivihiilellä, maakaasulla ja turpeella. Teollisuus tuotti sähköstä 1 532 megawattia ja vesivoiman osuus oli 1 998 megawattia.

 Arja Kolehmainen 02.11.2021 Helsinki

Jaa tämä sivu