"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Suomessa käytettiin viimeksi valmiuslakia 17.maaliskuuta 2020 koronaviruspandemian aikana.
Valmiuslaki on Suomen lainsäädäntöön kuuluva laki, joka on säädetty
perustuslain säätämisjärjestyksessä. Lain tarkoituksena on antaa viranomaisille riittävät toimivaltuudet sota-aikana ja muissa poikkeusoloissa. Puolustustilan (sodan) aikana
voimassa on lisäksi puolustustilalaki, jonka määräykset ohittavat valmiuslain. Molemmat lait yhdessä muodostavat valmiuslainsäädännön.
Muistamme, että suomalaisten liikkumista ja elinkeinotoimintaa rajoitettiin voimakkaasti. Mutta mitä muuta tämän lain puitteissa pitäisi tietää, esimerkiksi jonkin kriisin aikana, jos maatamme tai sen osaa uhattaisiin tai muu mahdollinen vaarallinen tilanne uhkaisi.
Viranomainen on jo määritellyt elintärkeät toiminnot, jotka palvelevat kriisinhallintaa. Ihmettelen vain sitä, kuinka toimia, jos tällainen hypoteettinen tilanne eskaloituisi, Minusta voisi olla samankaltaisia siviiliharjoituksia kuin armeijassa ovat kertausharjoitukset. Olisi hyvä tietää etukäteen, kuka tai ketkä ovat yhteyshenkilöitä, -järjestöjä. Onko kenties joillekin henkiöille määritelty jotain erityistehtäviä. Alueilla, joissa luonnonkatastrofit ovat mahdollisia kuten Japanissa ja USA:ssa, väestö tietää mihin suuntaan mennään suojiin ja mitä pitää ottaa mukaan vai pitääkö suojautua kotiin varmuusvarastojen kera. Vaikka internet ja radio-tv tiedottaa tällaisia tietoja, on mahdollista että on sähkökatko, jolloin informaatiota on vaikea saada. Pitäisi siis olla etukäteen tiedossa kuinka toimia ja kaikilla kuitenkin on jo tiedossa, että kunkin kotona pitäisi olla ainakin muutaman päivän varmuusvarasto juomia ja syötävää säilykkeiden ja muiden säilyvien muodossa.
Asioista voisi olla tiedotuskamppanja säännöllisin välein kuten lentokoneissa jokaisen nousun alkaessa opastetaan kuinka toimitaan, jos jotain sattuisi ja kuinka käytetään happinaamareita ja missä pelastusliivit sijaitsevat.
Kun pelastuharjoitusta väillä harjoiteltaisiin tai suunniteltaisiin, tulisi ehkä ilmi mahdolliset puutteet joko varusteissa, tiedottamisessa tai toiminnassa. Nykyisin armeijassa toki tällainen koulutus tulee, mutta kaikki eivät ole käyneet armeijaa ja vaikka naisetkin voivat käydä nykyisin armeijan, on se silti vielä harvemmin käytetty mahdollisuus, onneksi sitä suunnitellaan nyt laajennettavaksi kaikille.
Euroopan turvallisuustilanne hieman mietityttää ja siksi on hyvä olla tietoinen perusasioista.
Arja Kolehmainen 12.01.2022 Helsinki