www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


IT-teknologia, terveys ja turvallisuus

Elämme murroskohtaa jälleen tässä ajassa, koronapandemian vuoksi it-teknologia ja etätyö ja -yhteydet muuttuivat tärkeiksi ja mahdollisuuksiksi jatkaa normaalia työelämää sekä koulua ja opiskelua. Kun väestödemografian vuoksi verotulot ovat jatkuvasti vähenemässä ja terveyteen ja senioriteettiin liittyvät kulut jatkuvasti kasvamassa, on elintärkeää, että on olemassa toimiva it-teknologia ja etäyhteydet. Suomi on pinta-alaltaan suuri maa ja väestöltään harvalukuinen,on mahdotonta taata samoja palveluja kaikkialle ilman toimivaa it-teknologiaa. Jos tulee ongelma tai terveyshuoli, voi soittaa puhelimella, mutta ambulanssin saanti ajoissa paikalle voi olla haastavaa tai edes terveydenhoitohenkilökuntaa, lääkäriä. 


Voisi kuvitella, että onneksi on it-teknologia ja verkkoyhteydet, voi saada ensiapua, lääkereseptin tai ajan terveysvastaanotolle videoyhteydellä,  vaikka se olisi satojen kilometrien päässä ja matkustaa sitten sinne. 


Itse asun lähellä julkista terveydenhuoltoa Helsingissä, mutta ajan saanti on haasteellista, vähintään 60 päivää ei-kiirreellisessä lääkärin vastaanotolle julkisella puolella, toki yksityiselle pääsee heti, jos on mahdollisuus maksaa. Toivoisin, että tälle alueelle myös kehitettäisiin etäyhteydet videovastaanotolle lääkäriin, se auttaisi paljon, mutta jos se onnistuisi, pitäisi sähköisen tunnistuksen ja videoyhteyden kameralla tietokoneessa, tabletilla tai jopa puhelimessa olla mahdollista


Olen iäkäs samoin puolisoni, omasta mielestäni olen pitänyt huolen it-laitteistani ja -verkosta, ne ovat ajantasalla; puhelin Applen Iphone 14 Pro Max, varapuhelin Sony 5g, miehellä Ipad ja Samsung puhelin, minulla myös Applen MacAir tietokone ja Surface Pro8 tabletti, mobiiliverkko sim kortilla 1000 M ja modeemi ja reititin 5g 6 Wi-fi tekniikkaa, turvaohjelmana Norton.


Huolimatta hyvästä varautumisesta, koen usein vastoinkäymisiä juuri tärkeässä tunnistautumisessa juuri tällä omasta mielestäni laadukkaalla tekniikalla. Myös mediassa on tuotu esiin kuinka tärkeää on käyttää turvallista tunnistautumista kuten mobiilivarmenninta pankkitunnistautumisen sijaan, olisi hyvä käyttää biometristä tunnistautumista kuten FaceId tai sormenjälkitunnistautumista. Silti juuri Iphonessa toistuvasti pankkitunnistautumisessa, jossa olen määritellyt asetuksissa FaceId tai Android Sonyssa sormitunnistautumisen, silti ne  ovat muuttuneet pin koodiksi ja välillä jopa ehdotuksena tullut 8 numeroinen pankkitunnus näytölle pankkiin kirjautumiseen yhteydessä, tunnistenumero on ehdottomasti henkilökohtainen ja salainen ja myös vaadittu pankin pin koodia. Joku on siis näpyttelyn tuloksena saanut selville näitä koodeja (hakkeri). Olen samoin pyrkinyt hyödyntämään Windowsin hello kasvotunnistusta asetuksissa kirjautuessani tabletilleni, mutta silti se toistuvasti vaatii pin koodia, minusta se vaikuttaa tunnusten kalastelulta. Samoin kävi outo tapahtuma, kun toisen pankin luottokortin tilitapahtuma muuttui yritysnimen sijaan toisen pankin luottokortin pinkoodiksi. Outoja tiliveloituksia tapahtui myös Norwegian luottokortille, jotka pitkien selvittelyjen jälkeen sain nollatuksi ja lopulta lopetin kyseisen kortin käytön kokonaan.


Uutisissa on tullut esiin, kuinka kymmeniä miljoonia on huijattu pankista juuri eläkeläisiltä vuosittain Suomessa. Olemme seuranneet Vastaamon oikeusjuttua, mutta en ole vakuuttunut kuinka syyllinen hän on, kun tällaista sattuu aivan tavalliselle ihmiselle jatkuvasti.


Minusta toimiva ajantasainen it-järjestelmä ja laitteet ovat eläkeläisille tavattoman tärkeitä, jotta he selviävät tämän päivän elämästä ja jos sattuu sairaskohtaus, on biometrinen tunnistus elintärkeää, jotta tietokoneen saa auki ja apua hälytettyä ja tai toimivan etäyhteyden avun saamiseksi.


Tarkistin vielä Poliisi.fi sivuilta kuinka väärin on tietomurto, toisen tilille kirjautuminen ja sieltä onneksi löytyi yksiselitteinen esitys asiasta:



"Tietomurrot



Tietomurto tarkoittaa oikeudetonta tunkeutumista tietojärjestelmään.

Rikoslaki määrittelee tietomurron toiminnaksi, jossa käytetään käyttäjätunnusta luvattomasti tai tietojärjestelmän turvajärjestely ohitetaan järjestelmään murtautumiseksi. Tietomurto ja sen yritys ovat aina rikoksia, joista tulee tehdä rikosilmoitus poliisille.


Yleisimmät tietomurtojen tekotavat

Yleisimmin tietomurtoja tehdään varastamalla kirjautumistiedot käyttäjältä. 

Tunnetuin tapa kirjautumistietojen varastamiseen on tietojenkalastelu eli phishing. Siinä uhrilta huijataan kirjautumistiedot käyttämällä esimerkiksi aidolta näyttävää kirjautumissivua, joka kerää käyttäjien tunnuksia rikollista toimintaa varten. 

Tietomurtoja tehdään myös tunkeutumalla eri tavoilla turvajärjestelmien ohi. Tarkoituksena on yleensä hyödyntää järjestelmästä löytyvää tietoa esimerkiksi petosten tekemiseen, tai tietoa voidaan varastaa sen arkaluontoisuuden vuoksi"


Mieltäni ilahdutti, että sieltä löytyi asiaan yksiselitteinen esitys, kuinka väärin on murtautua toisen tilille.


Arja Kolehmainen 09.03.2024 Helsinki











Jaa tämä sivu