www.arjakol.fi

Arja Kolehmainen blogi




Olen Helsingistä, naimisissa, kaksi tytärtä ja kaksi aikuista lastenlasta. Tarkastelen yhteiskuntaa ja sen toimintaa tavallisen ihmisen näkökulmasta. Olen kiinnostunut politiikasta, taloudesta ja seuraan urheilua. Työkokemusta kertyi yli 50 vuotta elintarvike- ja teknisestä globaalista tukkukaupasta hankinnassa, nyt vietän eläkepäiviä kuntoliikunnan ja lukemisen parissa ja kirjoitan tätä blogia, uutena harrastuksena mökkeily ja veneily   

arja.kolehmainen@outlook.com

X: Arja Kolemainen @KolehmainenArja



 

"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes 


Jaa tämä sivu

Valon lähde


”Voit tuntea valon, mutta osaatko kuvitella mikä tekee valon” :David Baird kirjasesta Tuhat tietä viisauteen. Kirjailija on koonnut ikiviisaita ajatuksia pieneen kirjaseen, jonka sain häälahjaksi ystävältäni. Vuoden pimeimpinä aikoina juuri uuden vuoden alussa on Euroopassa pidetty vakavia puheita  kansalaisille, niissä ajatukset ovat puhuttavia ja koskettavia, tuntuvathan nämä sodan tuulet lähes jokaisen arjessa - ei puutteena niin kuin joskus on ollut vaan huolena tulevaisuudesta ja sen pysyvyydestä.


Nykyisin tiedämme  valon fysikaalisista ominaisuuksista aika paljon, kuten että valo on
sähkömagneettista säteilyä, se on samanaikaisesti värähtelevää aaltoliikettä sekä hiukkasia; valon kvantteja, fotoneja, jotka ovat massattomia energiapaketteja, niin pieniä, että ihmissilmä näitä hiukkasia ei kykene erottamaan toisistaan. Valon nopeuskin on tiedossa - tyhjiössä noin lähes 300 000 kilometriä sekunnissa. Kaikki kappaleet lähettävät sähkömagneettista säteilyä, mutta valoksi se muuttuu 500 C asteen lämpötilassa, kun kappale hehkuu kuumuutta.


Valon lähteitä on monia aina kynttilästä erilaisiin sähkölamppuihin ja led valaisimiin. Tuli on meille tavallisille ihmisille edelleen ihmettelyn aihe, vaikka se jo tunnettuna ilmiönä on ollut ihmisen käytössä. Tulen vaikutus luonnossa on ollut merkittävä, sillä se on muokannut luontoa vaikuttaen kasvien evoluutioon. Tuli on mahdollista vain hapen ansiosta ja tuli ja maastopalot ovat muokanneet maata. Happea on ollut ilmakehässä noin kaksi miljardia vuotta ja tulen kannalta happipitoisuus nousi riittävälle noin 400000 miljoonaa vuotta sitten, yleisimmin maastopalot syntyivät  salaman iskuista, mutta myöhemmin  ihminenkin on vaikuttanut olemassa olonsa aikana noin miljoona vuotta, kun oppi hallitsemaan tulta. Ihmisen kehitykselle tulen hallinta on ollut merkittävä kehitysaskel, tulen käyttö yleistyi noin 300-400 miljoonaa vuotta sitten neandertalihmisellä.


Tärkein valonlähde meille, jotka asumme Maassa on Aurinko, sen valo on osallisena monissa

elämään liittyvissä prosesseissa, fotonit syntyvät Auringon sisuksessa, jossa liikkuvat noin
sadantuhannen vuoden ajan ja ne jotka saapuvat maahan kahdeksan tunnin kuluttua jätettyä
Auringon, tekevät meille elämää fotosynteesissä vihreiden kasvien yhteyttämisessä, josta mm.
syntyy happea sivutuotteena ja kuten itse tiedämme, on happi meille elämisen edellytys.
Aurinkokunta planeettoineen, josta Maa on kolmas kiviplaneetta, neljännestä Jupiterista
eteenpäin planeetat ovat kaasua, iältään siis noin 4,6 miljardia vuotta ja koko tunnetun
maailmankaikkeuden ikä nykyisen tietämyksen mukaan 13,82 miljardia vuotta alkuräjähdyksestä.


Tähänkin liittyy jo havaintoja, että meidän maailmankaikkeus koostuu aineesta ja energiasta, jota emme suoraan havaitse, mutta se, että maailmankaikkeus laajenee tietyllä nopeudella ja silti pysyy koossa on antanut nykyisille mittausvälineelle mahdollisuuden havaita, että jokin vaikuttaa tähän fysiikan lakien vastaiseen tapahtumaan siten, jota emme suoraan näe.


Pimeä aine voidaan määritellä teoreettisesti siten, että se ei säteile tai absorboi
sähkömagneettista säteilyä, mutta kuitenkin vuorovaikuttaa tavanomaisen aineen kanssa 

painovoiman välityksellä, sen koostumus on vielä tuntematon.



Pimeä energia on hypoteettinen energian muoto, joka vaikuttaa painovoiman kautta. Tämän
hypoteettisen energian johdosta maailmankaikkeuden laajeneminen kiihtyy. Planck-satelliitin
mittausten perusteella pimeän energian osuus maailmankaikkeudesta on 68,3 prosenttia, kun pimeän aineen osuus 26,8 prosenttia ja tavallisen meille näkyvän aineen osuus on vain 4,9 prosenttia.


Yllämainittujen seikkojen johdosta voin  yhtyä ajatukseen, että voimme tuntea ja nähdä valon,
mutta emme tiedä mikä tekee valon. Siksi ajattelen, että vaellamme edelleen pimeydessä ja voimme nähdä valon, mutta emme osaa suunnistaa valoon  ilman apua.


Pyydän apua, että osaan toimia pienessä maailmassani oikein ja pyydän voimia ja apua, että
läheiseni onnistuisivat tässä haastavassa maailmassa ja erityisesti pyydän apua maamme
johdolle, että he osaavat toimia oikein näinä haastavina ja vaikeina aikoina. Kiitän kaikkia
osapuolia niin Euroopassa kuin muualtakin, kun olemme saaneet apua ja mahdollisuuden kuulua yhteisöihin EU:n ja nyt mahdollisesti Natoon, pyydän myös siunausta ja osaamista näille toimijoille. Rukoilen erityisesti apua Ukrainalle ja mahdollisuudelle, että sota loppuisi.


Arja Kolehmainen 02.01.2023 Helsinki


Lähde: Wikipedia