"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Nykyelämä edellyttää kansalaisilta it-teknologian käyttöä ja sen riittävää tuntemusta, kaikki asioiminen julkishallinnossa ja omassa toiminnassa asioidenhoidosta viihteeseen edellyttää riittävää tekniikkaa ja sen ymmärrystä myös tavalliselta ihmiseltä ja erityisesti eläkeläiseltä, joiden palvelut ovat it-sovellusten takana. Käytännössä se on näkynyt terveydenhuollossa julkishallinnossa Maisapalveluksen avulla Omakanta on tehokkaassa käytössä ja yhteydenpito terveydenhuoltoon julkishallinnossa harvinaisen tehokasta ja nopeata, toki Omakanta palvelut ovat olleet oiva tehostunut apu apteekissa asioimiseen jo vuosia.
Yksityisten terveydenhoitopalvelussa omat sovellukset ovat taanneet nopean yhteydenoton apua tarvittaessa.
Itse olen tyytynyt aiemmin normihintaisiin tuotteisiin tietokoneissa, älypuhelimissa ja niihin liittyvissä palveluissa, mutta havahduin siihen, että jos ei itse pidä yllä tarvittavaa tietoa ja osaamista, ei ole tahoa, joka sitä tekee kuten työikäisenä työnantajan hoitaessa laitehuollon ja siihen liittyvän tekniikan.
Kun verkot kehittyvät, niihin liittyvät tietoturvaseikatkin edellyttävät riittävää laitehallintaa ja -tekniikkaa. Huomasin, että tavalliset tietokoneet ja puhelimet sekä tabletit joutuvat yhä suuremmassa määrin tietoturva uhkien kohteeksi, kun kyberrikollisuus vain lisääntyy nykyajan it-osaamisen vuoksi erityisesti nuorissa polvissa. Kun käyttäjä ei osaa tai kykene huolehtimaan tietoturvasta, lukuisat algoritmit haravoivat käyttäjiä, laitteita ja erityisesti pankkiyhteyksiä ja tunnistesovelluksia, voi se johtaa siihen, että pankki- tai tunnistesovellusten käyttö saattaa vaarantaa myös pankkien ja yhteiskuntatoimijoiden kuten verottajan, terveydenhuollon jne toiminnan.
Myös nykyiset toimijat kuten teleoperaattorit ovat samanlaisten haasteen edessä kuin pankit ja julkishallinnon toimijat, rikolliset tahot kykenevät murtautumaan tekemillään haittaohjelmillaan varomattoman käyttäjän laitteiden kautta ja kenties soluttautumalla toimijoihin, joilla on mahdollisuus päästä yksityisiin tietoihin. Harmaa alue yleensä tietoturva-alueella saattaa johtaa siihen, että myös rikollisia tahoja hyödynnetään oman oikean toiminnan hyödyksi, saadakseen yksityiskohtaista tietoa normi käyttäjästä. Koen, että turvallisuushuolet ovat mittavia, vaikka tietoturvayhtiöt tuotekehityksellään pyrkivät pysymään haasteiden tasolla.
Itse päätin tehostaa omaa toimintaani ja panostaa nykytekniikkaan, sillä se uskoakseni on paras tae saada parasta käyttötehoa kuin tietoturvaa, kun ohjelmistopäivitykset pitävät huolen ongelmista.
Seniori-ikäisenä kaikki ei ole aina helppoa, sekin kuinka suhtaudutaan tämän ikäiseen ihmiseen, joka haluaa saada mahdollisuuksia kehittää niin omaa toimintaa kuin turvallisuutta. Vaikka olen tavallinen kuluttaja kaikissa, en suuri viihdekäyttäjä, niin tarvitsen toki kaikkia palveluja kuin toimivia laitteita ja myös palvelua tekniikassa. Tekniikan myyjät taas toki tekevät työtään ja toimivat myyjinä tehokkaasti, itse pitää olla selvillä mitä tarvitsee ja miksi. Vastoinkäymisten vuoksi en saanut aina tuotteita ja joita ostin, kukkarollekin se kävi, mutta lopulta tietoktekniikkajulkaisujen perusteella päädyin 5 g tekniikkaa soveltaviin laitteisiin, Sony televisioon ja älypuhelimeen, tietokoneeseen (MS Windows11 tablettiin, tutustuin välillä Applen tuotteisiin, mutta kun olen ollut Windows käyttäjä, tutustuminen jäi oppiretkeksi. Kalliiksi nämäkin tulivat, mutta kun ajattelen mahdollista hyötyä ja kenties saantoa koen, että se on sen arvoista. Perusteluni vielä, miksi Sony puhelin, tietotekniikkajulkaisuissa testien 10 parasta oli yleensä samoja, itselleni myös tärkeä tekijä oli käteen sopiva ei siis liian suuri, samoin taskuun mahtuva, jotta puhelimen saa mukaan aina kun on tarve, televisio valinta johtui sitten puhelimesta ja toki myös testien tuloksista, mutta yhteensopivuus oli myös tärkeä tekijä ja sitten hinta, sattuivat kummassakin tapauksessa olevan edullisia hinta laatu suhteen.
"5G (fifth generation) tarkoittaa niin sanottua viidennen sukupolven datayhteyttä mobiilitekniikassa. 5G-tekniikassa voidaan käyttää noin kymmenkertaista tiedonsiirtonopeutta 4G:hen verrattuna, joten se sopii edeltäjäänsä paremmin myös kodin ainoaksi internetyhteydeksi. 5G-tekniikka mahdollistaa myös esineiden internetin laajenemisen itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin ja edistyneeseen teollisuusautomaatioon. Myös virtuaalitodellisuuden kokeminen älypuhelimen avulla tulee mahdolliseksi 5G:n myötä."
5G-tekniikan on arveltu lisäksi kymmenkertaistavan langattoman laajakaistan nopeuden 10 gigabitin maksiminopeuteen. 5G:tä käyttäen on mobiiliyhteyksillä entistä helpompaa katsoa hyvätasoista tv-ohjelmaa ja teräviä 4096 × 2160 pikselin 4K-videoita. Tämä merkitsee sitä, että langattomasta laajakaistasta tulee kilpailukykyinen vaihtoehto kuparikaapelia pitkin kulkevalle internet-yhteydelle." Wikipedia
Suomalainen Nokia kertoo verkkosivuillaan kehittämästään 5 G tuotteestaan:
"Mitä 5 G kilpailun takana on?
Nimessä se voi tuntua vain yhdeltä pieneltä askeleelta 4G:stä. Mutta matkapuhelinverkkojen viides sukupolvi edustaa valtavaa harppausta teollisuudelle ja yhteiskunnalle.
Vuonna 2020 Nokia Bell Labsin tekemässä tutkimuksessa todettiin, että 5G:llä on potentiaalia tuttaa 8 biljoonaa dollaria maailman BKT:hen vuoteen 2030 mennessä, ja niinkin monipuoliset teollisuudenalat kuin kaivostoiminta, viihde, kuljetus ja terveydenhuolto ovat kaikki valmiita hyötymään valtavista eduista.
Buzz on rakentunut 5G:n ympärille jo jonkin aikaa. Mutta milloin meidän pitäisi odottaa näkevämme seuraavan sukupolven verkon edut, ja missä se tuntuu ensin?
Hyvä uutinen on, että 5G otetaan käyttöön nopeammin kuin mikään aiempien sukupolvien matkapuhelinverkot.
Vuoden 2020
loppuun mennessä 5G-käyttöönottoja oli 45 maassa, ja monia muita oli tulossa vuonna 2021.
Tammikuuhun 2021 mennessä oli julkistettu yli 550 5G -yhteensopivaa laitetta, joista lähes 60% oli kaupallisesti saatavilla. Myös 5G-tilaajien määrä kasvaa nopeammin kuin millään aiemmalla sukupolvella – saavuttaen 17,9 miljoonaa neljän ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Vertaa sitä 4G: hen, jolla kesti 10 neljäsosaa saavuttaa sama virstanpylväs."
Tuotekehitys on mieletön työrupeama, jossa ensin pitää ymmärtää mitä puhelintekniikka on:
"Matka- eli radiopuhelimet ovat yhteydessä puhelinkeskukseen mikroaaltojen välityksellä ja lankapuhelimet kupari- tai valokuitukaapelin välityksellä. Puhelinkeskukset ovat yhteydessä toisiinsa valokuidusta rakennetun maanalaisen runkoverkon välityksellä. Lankapuhelimen välittämä puheen taajuusalue on noin 300-3300 Hz.
Kuparijohtimien muodostamaan puhelinverkkoon perustuva puhelintekniikka tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1800-luvun loppupuolella. Matkapuhelimia eli kannettavia radiopuhelimia käytettiin erikoistarkoituksiin jo 1900-luvun alkupuolella, mutta ne yleistyivät vasta 1990-luvulla.
Paikallisia puhelinverkkoja on esimerkiksi laivoissa ja teollisuuslaitoksissa sisäiseen yhteydenpitoon. Myös eri maiden asevoimat käyttävät yhä vielä kenttäpuhelimia sekä ajoneuvojen kuten panssarivaunujen sisäisiä puhelinjärjestelmiä."
Entä ne mikroaallot, johon kaikki toiminta perustuu:
"Mikroaallot ovat korkeataajuisia (korkeaenergisiä) eli nopeasti värähteleviä sähkömagneeettisia radioaaltoja, jotka muodostuvat sähkö- ja magneettikentästä. Mikroaaltosäteilyn energiakvantti, eli sähkömagneettisen vuorovaikutuksen välttäjähiukkanen on fotoni. Mikroaallot värähtelevät tuhansia kertoja nopeammin kuin ääniradiolähetyksiin käytettävät radioaallot, mutta hitaammin kuin lämpösäteily."Wikipedia
Tuotekehitys vaatiaa osaamista, innovaatiota, mittavia taloudellisia resursseja ja sitten tuotteen myyntitekniikkaa, jotta laitevalmistajat, teleoperaattorit ja muut toimijat taas panostaisivat, sijoittaisivat ja uskoisivat uuteen tekniikkaan, uskaltavat sijoittaa ja lopulta kykenevät tuottaa ja silti toimiminen kovassa kansainvälisessä kilpailussa on haastavaa. Mutta onneksi meillä Suomessa on ollut riittävästi osaajia ja osattu saada globaalisti osaajia ja uskallettua toimia niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.
Kun osaamista on, niin seuraava haaste on viedä se kuluttajille kaikille sellaisille, jotta se hyöty saataisiin juuri tavalliselle kansalaiselle, kun ikääntyminen ja seniori palvelut ovat yhteiskunnalle se suuri haaste.
Ikääntyvä ihminen taas kohtaa tämän digitaalisen yhteiskunnan haasteena, kun vielä ikääntyminen vie voimia, aistit hämärtyvät, kuulo ja näkö ovat tärkeät yhteiskunnassa toimimiseen, kuinka tekniikkaa voisi kehittää tälläisiin "varaosiin", toki leikkauksia tehdään silmiin ja tekniikkaa saa muihin aisteihin, mutta tavalliselle kuluttajalle ne ovat vielä vaikeasti saavutettavissa, muistiongelmat, dementia ja Alzheimer saattavat myös johtua näiden aistien puutteista, ikääntyvä vanhus ei usein osaa eikä kykene vaatia apua näihin asioihin ajoissa.
Entä tulevaisuus, olemme entistä suurempien haasteiden edessä vuosisatojen ja miljoonien vuosien kuluessa ja viimeistään yli miljardin vuoden kuluttua, kun planeettamme voimavarat ehtyvät ja sen elinkaari kääntyy kohti loppua, ennen sitä ihmiskunnan on kehitettävä kykyjä, keinoja levittäytyä Aurinkokuntaa pidemmälle ja löytää keinot jatkaa ihmisisukua - olemmeko sen haasteen arvoisia? Meidän täytyy kyetä elämään sovussa keskenämme. jotta voisimme kehittyä tulevaisuutta varten yhdessä.
Arja Kolehmainen 01.07.2022 Helsinki