"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Kesä uuden alkuna ja arjessa eläminen EU vaalien aattona
Koululaisilla ja opiskelijoilla päättyivät opinnot ja toiset saivat tutkinnon. Kun nuori päättää opintonsa ja kesän alku palkitsee hellivän kauniilla säällä, tuo se esiin kuinka onnellisessa vaiheessa ihmisen elämä on. Kaikki on nuorena vielä edessä ja tärkeä opintie suoritettu loppuun, on vain valittava jatkotie eteenpäin. Usein se nuorilla on vaikea hahmottaa, mutta jos vain on valmiina jokin kiinnostuksen kohde, on se hyvä ohjenuora tehdä asioita eteenpäin, sillä opiskelu siksi, että oppii lisää aiheesta, josta on kiinnostunut on paras tae saavuttaa elämän tarkoitus.
Vaikka Suomi on kehittynyt vuosikymmenten saatossa monin tavoin, on silti erikoista, kuinka juuri koulu- ja opiskelumenestyksessä on menty huonompaan suuntaan. Jos kaikille suodaan ilmaiseksi opiskelu, sitä ei arvosteta samoin kuin silloin, kun oppilaitoksiin pyrittiin ja se piti ansaita. Nykyisin on hulppeita opiskelupaikkoja, tilat pyritty tekemään viihtyisäksi. Sisältö on muuttunut digitalisaation myötä, toki varmaan välttämätöntä nykyelämää ajatellen, mutta onko syyn ja seurauksen ymmärtäminen jäänyt nykyisillä lapsilla vähemmäksi.
Agraariyhteisössä ennen vanhaan ja muutenkin entisenlaisessa elämässä piti kaikki tehdä itse. Se ja se työ opetti paljon, piti tulla toimeen eläinten kanssa ja nähdä kuinka sato viljeltiin, se kasvoi ja kerättiin. Kaupunkiympäristössä myös oli puutarhat, josta kerättiin talvea varten niin juureksia, marjoja ja salaattitarpeita syötäväksi heti. Kaikki piti valmistella ja kastelun avulla saatiin satoa paremmaksi sekä puutarhan hoito tuli tutuksi. Kaikki tämä työ opetti ymmärtämään, että mikään ei tule itsestään vaan sen eteen on tehtävä työtä. Käsityötaito oli oli välttämättömyys kuten korjaaminen, rakentaminen ja kodin tekniikan ymmärtäminen. Siksi myös ymmärrettiin miksi mentiin kouluun ja opiskelemaan, siksi että työelämä oli avain elämisen mahdollisuuteen, kun opittiin ammatti saatiin työtä ja ansaittiin palkka, jolla sitten elettiin. Silloin kaikki oli selkeää ja ymmärrettävää. Nykyinen digitaalinen virtuaalielämä eri muodossa opettaa mielikuvilla asioita, jotka eivät suoraan toimi elävässä elämässä mikä on hyvää, oikeaa, tavoiteltavaa - yleensä oikean ja väärän erottaminen ja hyvän elämän tavoittelu.
Jouten oleminen on usein toive, jos on kiire opiskelussa, työelämässä tai perheen parissa, mutta kun on vain aikaa, tuo se juuri sen haasteen, kuinka pitää omaa elämää hallinnassa ja niin kehoa kuin ajatteluakin toiminnassa. Onneksi nykyisin on paljon mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja asioiden seuraamiseen, mutta kun on vapaata aikaa paljon, edellyttää se itsekuria, säännöllisyyttä liikunnassa ja myös aterioimisessa, että ravinto- sekä tärkeät seikat kehon ja mielen kunnossapidossa ovat hallinnassa. Ravintotottumukset ja siihen liittyvä tieto on merkittävää, että mielihalut eivät määritä elämää ja aiheuta kenties jopa sairastumisia.
Nyt on myös käsillä EU-vaalit, Suomen pitkään toivottu jäsenyys toteutui jo 1995, mutta maailman haasteet globaalisti ja Eurooppatasolla tuo vaaleihin oman mausteensa ja silti jostain syystä äänestysaktiivisuus jää niissä alhaiseksi. EU parlamentti on lukumäärältään suuri ja siihen liittyy paljon virkamieskuntaa ja koko järjestelmä on suuri, ei ole yhdentekevää millaisia ihmisiä sinne valitaan. Parhaillaan käytävät sodat erityisesti Euroopassa Ukrainan ja Venäjän kanssa tuo paljon ahdistusta kansalaisille, ihmisten kärsimys pommitusten keskellä ja toki siihen kuluva varallisuus, kun puolustavaa maata tuetaan kaikin mahdollisin tavoin.
Käytettävät varat ovat rajallisia, mutta kun on yhteinen budjetti, jää lukujen ymmärtäminen ja erityisesti varojen jakamiseen liittyvä seuranta vähiin. Ihmetyttää miksi ei lainkaan kerrota ja selvitetä kuinka EU tukien jakaminen on toteutunut ja kuinka tukien käyttö on toteutunut, noudatetaanko niitä velvoitteita, joihin annettuihin varoihin on ehdoksi laitettu. Miksi mediaa ei lainkaan kiinnosta tämä, mikä minusta on EU:n uskottavuuden kannalta erityisen tärkeätä. Useiden kymmenien miljardien tuet tuntuvat näin pienen maan kannalta uskomattoman suurilta, kun Suomen budjetti liikkui muutama vuosi sitten noin 50 miljardin puitteissa ja nykyisin se on kasvatettu noin 80 miljardiin. Suomessa on pieni määrä veronmaksajia, siksi on erityisen tärkeää tietää miten yhteisiä varoja käytetään.
Kun uusi sukupolvi, kasvaa on EU sekä koko maailma valtaisa mahdollisuus, niin yrittäjänä, osana suurta yritystä kuin kuluttajana tai politikkona. Työmahdollisuuksia on paljon, vain mielikuvitus on rajana, pitäisi vain opiskelun aikana tietää mihin tähtää ja mitä elämältä haluaa. Samoin opintojen tarjoajat eri tasoilla peruskoulusta yliopistoihin pitäisi tarjonnassa huomioida se, että opiskelija hakee taitoja ja osaamista kansainvälisessä maailmassa toimimiseen sekä on tuleva veronmaksaja. Veroeurot meille suomalaisille ovat tavattoman tärkeitä ja ne on opittava käyttämään tehokkaasti ja tuottavasti meidän suomalaisten hyväksi, siksi jokainen opiskelija on kasvatettava siihen, että he tuottavat vähintään sen, mikä heidän kasvattamiseen ja kouluttamiseen on käytetty.
Moraali, oikeusvaltio, ihmisoikeudet on paljon puhuttu aihe, mutta digitaalisessa virtuaalimaailmassa oikeuskäytännöt eivät aina toteudu, kuinka opettaa nuorelle, että oikeiden asioiden tekeminen on välttämätöntä, jotta myös onnellinen ja tasapainoinen elämä olisi mahdollista. Vanhat 10 käskyä, jotka Raamatussakin tuodaan esiin, ovat vielä täysin päteviä ja toimivat hyvin, siltä osin mikään ei ole muuttunut. Toisten kiusaaminen ja pilkkaaminen ei tuo kenellekään hyvää, olemme erilaisia ja erilaisista lähtökohdista lähtöisin, demokratiassa kuuluu kunnioittaa jokaisen oikeutta elämään ja tämä myös median olisi otettava huomioon, koska sekin toimii kasvattavana ympäristönä. Provoisoiva kirjoittaminen, puhuminen - pahan puhuminen toisista ei koskaan tuota hyvää tai rakenna, tärkeää on puuttua epäkohtiin ei haukkua kuviteltua tai oletettua tekijää, seuraus voi olla kauhea, kun joku ymmärtämätön lapsi saattaa toteuttaa mielestään oikean teon, kun on kuullut ympäristön puheet, samoin ymmärtämättömiä ihmisiä on paljon tässä vaikeasti hahmoteltavassa maailmassa ja väkivaltateot kumpuavat väärin ymmärryksestä. Aikuisen ja julkisen keskustelun vastuu on suuri mistä puhutaan ja kuinka.
Suomen Natojäsenyys on tuonut myös paljon positiivisia näkymiä maailmaamme. Nyt nuori oppii harjoittelemaan tärkeitä maanpuolustus- ja kriisinhallintatoimia yhteistyössä niin Yhdysvaltojen, Pohjoismaiden kuin Eurooppalaisten jäsenien kanssa. Kansainvälinen toimiminen opettaa oman järjestelmällisen toimimisen yhdessä muiden kanssa tärkeäksi ja vuorovaikutuksen hedelmälliseksi, jälleen opimme kuinka tärkeää on toimia yhteistyössä erilaisten kansallisuuksien kanssa.
Nuorella on myös edessä perheen muodostaminen, kuinka ja missä vaiheessa, sen usein opinnot sanelevat, mutta sattuma yleensä tuo esiin kumppanin, jonka kanssa on hyvä jatkaa elämää ja toivottavasti tuoda uusia perheenjäseniä. Lapset ovat koko maailman tärkein kehitystä tuova asia, ilman heitä emme oppisi juuri mitään. Kun tehdään työtä perheen eteen, opitaan tekemään työtä toiselle, antaminen ja jakaminen ovat elämän suuria asioita, jonka vuoksi myös koko maailma toimii ja sen luonto ympärillämme myös opettaa.
Tieteen kehitys on tuonut eteen sen kuinka pieniä olemme universaalissa maailmassa, olemme oppineet sen, että toimimme osana suurempaa kokonaisuutta, josta opimme koko ajan lisää ja silti mitä enemmän siitä opimme, sen paremmin tiedämme, kuinka vähän tiedämme. Siksi ainut tapa suhtautua universumiin on nöyrä kunnioitus ja kiitollisuus siitä, että olemme olemassa.
Arja Kolehmainen Helsinki 06.06.2024