"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Jälleen sota uudella rintamalla järkyttävien uutiskuvien mukaan, jossa palestiinalainen terrorijärjestönä pidetty Hamas aloitti ohjuksin, raketein ja dronein hyökkäyksen Israeliin.
Täällä Suomessa Lähi-Idän tapahtumat erityisesti Israel-Palestiina rintamalla on jäänyt pienemmälle huomiolle, kun lähempänä täällä Euroopassa käydään täysimittaista sotaa.
Muistan nuoruudessani Palestiinan silloisen johtajan Jasser Arafatin, joka sai laajalti kansainvälistä huomiota tuodessaan valtionsa ongelmat avoimemmin esiin ja etsien tukea Palestiinan valtion olemassaololle. Vuonna 1964 perustettu PLO oli tunnettu aiemmin terroristijärjestönä, johon kuului kahdeksan eri järjestöä Beirutista ja Damaskoksesta, joista tärkein oli Fatah. PLO:sta erosi kaksi marxismi-leniniläistä ryhmää, koska kokivat PLO:n pettäneen heidän tärkeimmän tavoitteen Israelin tuhoaminen. Jasser Arafat oli ryhtynyt tavoittelemaan kahden valtion olemassaloloa, itsenäisen Palestiina rauhanomaisessa vuorovaikutuksessa Israeliin. Palestiinan peruskirjassa oli määritelty tavoite itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja Israelin tuhoamisesta. Arafat pyrki muuttamaan peruskirjaa rauhan aikaasaamiseksi, tosin Camp Davidin kokous 2000 kuitenkin epäonnistui ja rauhansopimusta ei saatu aikaan. Israel sitoutui aluksi YK:n päästöslauselmaan 242 konfliktin ratkaisemiseksi, PLO ei.
Kairon kokouksessa 1969 PLO:n johtajaksi valittiin Jasser Arafat, silloin Jordanian väestöstä suurin osa oli palestiinalaisia. Jordanian kuningas karkoitti PLO:n Jordaniasta taistelujen jälkeen ja järjestö siirtyi Libanoniin. PLO saavutti 1974 historiallisen voiton, kun kaikki arabimaat mukaanlukien Jordania tunnustivat PLO:n palestiinalaisten edustajaksi ja järjestö hyväksyttiin Arabiliiton täysjäseneksi 1976.
Israel hyökkäsi pakolaisleireille ja Libanoniin 1982 ja pakotti PLO:n siirtämään päämajansa Tunisiaan.
PLO:n epäonnistuttua palestiinalaisten asiassa ja Arafatin siirtyessä aseellisesta vastarinnasta diplomatiaan, aiheutti radikaalien järjestöjen Hizbollahin ja Hamasin syntymiseen, sen seurauksena Israel hyväksyi PLO:n täysivaltaiseksi neuvottelukumppaniksi.
Oslon sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen 1993 Washingtonissa Israel tunnusti PLO:n palestiinalaisten edustajaksi ja PLO tunnusti Israelin, PLO oli tosin tunnustanut Israelin valtion oikeuden olemassaoloon jo vuonna 1988. Oslon sopimuksessa sovittiin pääkohdat palestiinalaisten itsehallinnolle: Gazan-Jerikon sopimuksessa annettiin autonomia Gazaan ja Länsirannikolle sekä Israelin armeijan vetäytyminen. USA:n presidentti Bill Clinton yritti vielä rauhansopimusta taas alkuun 1998 ja Israel lupasikin vetäytyä Länsirannalta ja asettamaan yhteishallinnon palestiinalaisten kanssa, sovittiin myös käytävästä Gazasta Länsirannalle, joka avattiin 2000. Sopimus ei kuitenkaan toteutunut, kun Arafat hylkäsi neuvotteluissa tarjotut Länsirannan, Gazan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisvaltion alueeksi, jonka seurauksena väkivalta jälleen kiihtyi. Israelin armeija miehitti jälleen suuren osan Länsirantaa.
PLO:ta pidettiin terroristijärjestönä Yhdysvaltojen puolelta vuoteen1991 ja useat muut maat vuoteen 1970 saakka. Järjestöllä oli merkittäviä terroritekoja lukuisia. Britannian National Criminal Intelligence Service raportin mukaan 1993 PLO oli rikkain terroristijärjestö 8-10 miljardin varojen vuoksi, vuosittain 1.5 - 2 miljardin edestä tuloja lahjoituksina, kiristyksinä, laittomista asekaupoista, huumeiden salakuljetuksista, rahanpesusta, petoksista. The Daily Telegrpah 1999 kertoi, että PLO:lla oli salaisia sijoiuksia 50 miljardia dollaria ympäri maailmaa.
Hamas on palestiinalainen islamistinen järjestö ja demokraattisesti valittu Palestiinan parlamentin suurin puolue, toiseksi suurin on Fatah. Länsimaat ovat määritelleet Hamasin terroristijärjetöksi, sen tavoitteena on peruskirjansa mukaan luoda islamilainen valtio alueelle ja tuhota Israelin valtio, se siis vastustaa rauhanomaista ratkaisua Palestiinan valtiosta.
Kesällä 2007 Hamas ja Fatah kävivät sisällissotaa ja sen seurauksena Hamas erotettiin palestiinalaishallinnosta, Hamas sai haltuunsa Gazan kaistan, jota se hallitsee saria-lailla. Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät järjestöä palestiinalaisten teloituksista, kidutuksista, sensuurista ja naisten huonosta asemasta. Saria-laki syrjii naisten oikeuksia perheväkivallassa, perinnöissä, avioeroissa, raiskaukset ja kunniamurhat ovat yleisiä ja ne jätetään rankaisematta. Naisten pukeutumista rajoitetaan, ei saa käyttää pitkiä housuja.
Hamas myös osallistuu yhteiskunnallisiin toimiin kuten ylläpitämällä kouluja ja sairaaloita.
Länsiranta on siviilihallinto, jota Fatah edustaa ja se pyrkii noudattamaan normaalimpaa siviilihallintoa ja toimii yhteistyössä myös Israelin hallinnon kanssa erityisesti turvallisuusasioissa.
Toivon, että tämä julma sota saataisiin päätökseen ja voitaisiin palata neuvottelupöytiin.
Arja Kolehmainen 09.10.2023 Helsinki
Lähde: Wikipedia