"Gogito ergo sum, ajattelen siis olen": filosofi René Descartes
Suomalaisia puhuttaa kuten mediassakin turvallisuustilanne ja liittoutumattomuus. Itse ihmettelin usein, kun aiemmin tehtiin kyselyjä Suomen NATO jäsenyydestä, lähes enemmistön kanta oli kielteinen. Kysymyksen asettelu oli ehkä yksipuolinen, jos olisi kysytty, mikäli ette hyväksy liittoutumista, minkä position ottaisit kriisitilanteessa; rajavartio, jääkäri, siviilipuolustus, silloin kysymyksen asettelu olisi ollut enemmän kysymykseen vastaamista. Nyt on nähty, kuinka yksin valtio on kriisitilanteessa, vaikka Ukraina saa tukea sekä rahallisesti, aseellisesti että poliittisesti, joutuu se yksin kohtaamaan vihollisen, kun ei ole puolustusliiton jäsen. NATO ei voi muuta kuin seurata sivusta, koska se on sitoutunut puolustamaan jäseniään, ei ulkopuolisia valtioita, samoin kävisi Suomen vastaavassa tilanteessa kuten silloin viime sotien aikana, yksin kohtasimme ja joutuisimme nyt kohtaamaan meitä uhkaavan sotilasuhan. Mikäli ulkopuolinen maa tai NATO ottaisi osaa aseelliseen taisteluun, johtaisi se sodan laajenemiseen, sitä ei edes kaikki toimittajat tunnu ymmärtävän, NATO joutuu ottamaan vastuun omasta politiikastaan samoin kaikki valtiot, Suomikaan ei mene sotimaan Ukrainaan, silloin se joutusi sodan osapuoleksi.
Suomen ulkopoliittinen johto on toistuvasti vastannut kysymykseen liittoutumisesta, kun nyt varsinkin turvallisuustilanne on dramaattisesti muuttunut; ulkopolitiikkaan ei juuri nyt tule muutosta, tietenkin siinä herää kysymys; milloin se tilanne on, jos meitä uhkaa sotilaallinen kriisi, ei silloin voi liittyä, kun NATO ei ota jäsenikseen sotatilassa olevia tai sen suoranaisessa uhassa olevia. Suomella on Venäjän kanssa yli tuhat kilometriä yhteistä rajaa, ja tähän asti meitä on ohjannut vanha ulkopoliittinen liturgia:"Suomea ei uhkaa ketään" Olemme tähän asti uskoneet rajanaapuriimme, mutta viime päivät ovat osoittaneet muuta, he toistuvasti väittivät, että he eivät hyökkää Ukrainaan, vaikka tiedustelutiedot toisin väittivät ja nyt on täysi sota sillä alueella. Kuinka houkuttava jäsen Suomi olisi tällaisen uhan edessä Venäjän pitkän yhteisen rajan kanssa, joka sijaitsee Euroopan periheliassa.
"Suojelupoliisin (Supo) viestinnän mukaan Ukrainan konfliktilla ei ole välittömiä turvallisuusvaikutuksia Suomeen, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi vaikuttaa Suomen turvallisuustilanteeseen pitkällä aikavälillä. tilannetta on mm. määrittänyt SUPO Iltalehdessä:"
SUPON kannanotto on ymmärrettävä ja pitkälti Suomen valtionjohdon mukainen, mutta tavallinen kansalainen kokee suurta ahdistusta Ukrainan puolesta ja kokee pelkoa mahdollisesta Suomeen kohdistuvasta uhasta, vaikka sitä nyt ei koeta ulkopoliikan johdon puolesta.
Hyvin eriskummalliselta tuntui MTV:n haastattelussa tutkija Jyri Lavikaisen näkemys asiasta:
"NATOOn liittyminen olisi Suomelle hyvin riskialtis tilanne, olemme nähneet, miten Venäjä pyrki estämäänn sen Ukrainassa" minusta erikoinen kommentti, ensinnäkään Ukraina ei voinut liittyä NATOON, koska sen puolustusliiton jäsenelle edellyttämät kriteerit eivät tällä hetkellä täyttyneet ja maa on sotatilassa, Venäjä halusi NATOLTA vakuutuksen, että Ukrainaa ei koskaan otettaisi jäseneksi, sitähän NATO ei voinut hyväksyä, koska se soti sen omaa politiikkaa vastaan.
Jos Suomi ja myös Ruotsi haluaisivat liittyä NATOON, se olisi mahdollista, sitä ei edes Venäjä kieltänyt, vaikka se arvostaa näiden maiden liittoutumattomuutta, eli tilanne on aivan erilainen. Nyt kuitenkin Venäjä on sotaa käyvä maa ja sen politiikka on täysin erilaista. Jos Suomi haluaisi liittyä NATOon, se ei uhkaisi maan turvallisuutta, vaan lisäisi sitä, koska kukaan ei helpolla uhkaa liittoutunutta maata, sen sijaan yksinäistä valtiota kohtaan on helppo esittää uhkauksia, eli se on Suomelle riskialtis tilanne - ei se, että se liittyisi puolustusliittoon, kaikuja suomettumis keskustelusta ja muiden hyväksynnän hakemisesta. ei mikään muukaan valtio hae toisten hyväksyntää vaan tekee omat turvallisuusratkaisut täysin oman turvallisuuspolitiikan mukaan ei toisten miellyttämiseksi, niin tekee Venäjäkin nyt.
Arja Kolehmainen 25.02.2022 Fuengirola